Скръбна вест

1 February 2013    1 коментар     категория: новини

На 24 януари почина уважаваният фотожурналист и преподавател по фотография Борис Юскеселиев.

Роден през 1926 г., той е син на един от първите български фотожурналисти Иван Юскеселиев.

Борис се учи от баща си, сътрудничи на вестници още като ученик. Завършва право в Софийския университет.

Автор е на самостоятелни фотоизложби – „Пет дни в Будапеща” (1966 г.), „Моят квартал” (1968 г.) и др. Член е на Съюза на българските журналисти от 1947 г. Дълги години в СБЖ бе секретар и председател на секцията на фотожурналистите. Бил е редактор в сп.”Българско фото”, преподавал е в Техникума по полиграфия и фотография “Юлиус Фучик”, а в “Арт Колеж” преподава екранни изкуства.

През 2009 г. той споделя: “Устните декларации и написаното могат да се оспорват безкрайно, докато снимката не може. Тя показва определени факти и събития и те са неоспорими. Фоторепортерът трябва притежава особена чувствителност към живота. Да има усещане за мига, защото фотографията е мигновено изкуство. Работата на фоторепортера е трудна и иска да познавате събитията. Доволен съм, че работех доста време – дори и в теоретичната част като преподавател.”

Светла памет на фотожурналиста, учител по фотография и голям общественик Борис Юскеселиев!



1 коментар + Добави своя коментар

  • Той беше доаен на бълтарската фотожурналистика ,голям фотограф и теоритик на фотозкуството.През 70-те и осемдесете години на миналия век бе чест гост на фототворците от Бургас,които научиха много от него.Поклон пред светлата му памет!

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes