Фотографията навърши 177 години

19 August 2016    Comments Off    категория: новини

На 19 август фотографските общества по целия свят отбелязват световния ден на фотографията.

Опитите за фотографиране датират далеч назад във времето още когато Каналето е “замразявал” Венеция през камера обскура, че и преди това. Две обаче са имената, който официално се свързват с поставяне на началото в търсене на фотографския процес какъвто го познаваме днес – Луи Дагер и Жосеф Ниепс.

Дагер е френски художник и декоратор, който заедно с Жосеф Ниепс в началото на 19-ти век прави опити и проучвания в сферата на фотографията. Ниепс е известен с това, че прави едни от първите фотографии с помощта на дървена кутия дело на Шевалие – известна фамилия в средите по онова време. След смъртта на Ниепс, Дагер работи сам по общият им проект.

Още на млади години създава познатата на всички „диорама“ и това го провокира да продължи с опитите си да изобрети автоматичен начин да възпроизвеждаме изображения. Първите му опити не се увенчават с успех, но през 1839г. накрая успява. В чест на това изобретението му е наречено „Дагеротип“. В него както при всяка камера има светлочувствителен материал – в случая това е бил сребърен йодит.

На 19 август същата година (1839) Дагер официално представя изобретението си пред Френската академия на науките и изящните изкуства, която го патентова.Така да се каже фотографията е подарена на хората. Ето защо този ден е приет официално за международен ден фотографията.

От тогава до днес, технологиите на това изкуство са се променили неимоверно с изключение на едно: Емоцията и желанието ни да увековечим момента. Много са имената в световната фотография, които трайно са оставили отпечатък не само на хартия – Бресон, Салгадо, Адамс, Надар и още и още. Хора които достойно можем заедно с Дагер да нарече “Бащи на фотографията” и благодарение на които имаме една велика машина на времето.

Честит празник колеги



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes