Месец на фотографията и Фото Академика 2019 – Откриване и награждаване

Откриване на 10-ти ЕВРОПЕЙСКИ МЕСЕЦ НА ФОТОГРАФИЯТА и 20-та ФОТО АКАДЕМИКА!

Здравейте уважаеми приятели и фенове на фотографията,
за нас е изключителна чест и удоволствие, че Фотографска Академия тази година навършва 20 години! През тази година и фотографията навършва 180 години, като официално признато изкуство. Вече започна и 10-ти ЕВРОПЕЙСКИ МЕСЕЦ НА ФОТОГРАФИЯТА, а с този факт юбилеите, които честваме и празнуваме стават достатъчно много, за да си кажем няколко думи повече. Историята помни, че на 7 юни, със съдебно решение, национално сдружение Фотографска Академия (НСФА) е официално учредена и регистрирана. Тоест, това е нашият 20-ти рожден ден! Двадесет години са един сериозен и дълъг път, през които всички управителни съвети от началото досега, с нашите членове, а също и с много родни доайени и любители от света на фотографията, извървяхме и продължаваме да вървим заедно. В редица неволи и несполуки, но и в постепенно растяща популярност и успехи, НСФА стигна до една сериозна възраст, в която смело можем да заявим, че отстояваме достойно принципите и идеологията на нашата създателката Янка Кюркчиева. И именно защото следваме нейните завети и мисия, още през 2010 г. добавихме към името на НСФА и името на Янка Кюркчиева, в нейна памет. Нека отдадем дълбоката си почит и признателност към нея! Нейният дух и воля, да ни събере всички в един творчески съюз, и всички заедно да развиваме фотографското изкуство в страната, бавно но сигурно доведоха родната фотография до международни висоти. И днес, България е все по-разпознаваема в огромния свят на най-младото изкуство – фотографията!

Честито ни 20 години – Национално сдружение Фотографска Академия Янка Кюркчиева!
Към всички наши дългогодишни членове и партньори, изказваме дълбоката си признателност – за доверието в нас и в смисъла да вървим напред и нагоре заедно. Но този празник е и за всички, за които фотографията е страст и смисъл на живот, така че честито на всички!

В понеделник, 03 юни 2019, продължихме началото на 10-ти ЕВРОПЕЙСКИ МЕСЕЦ НА ФОТОГРАФИЯТА със знаковата изложба “Голо тяло” на Георги Ст. Георгиев във Фотосинтезис арт център. На откриването на изложбата, след чудесните думи, които доц. Георги Лозанов сподели, всички гости бяха свидетели на една наистина голяма изненада – бе обявен лауреата на най-високия приз в страната за принос към фотографското изкуство – почетната статуетка “Академика”. И това е Надежда Павлова, дългогодишен член в управителния съвет на НСФА, главен координатор на “Месеца” и куратор във Фотосинтезис арт център!
Да и е честита заслужената награда!

По традиция, официалното откриване на “Месеца” се провежда заедно с откриването на изложбата от конкурса Фото Академика. Вече 20 години без прекъсване, чрез Фото Академика, НСФА прави преглед на най-доброто от българската фотография и присъжда своите отличия. Най-важното в този конкурс е, че прегледа е върху най-актуалното, заснето от активните родни фото творци – т.е. фотографиите трябва да са заснети през цялата предходна година + 4 месеца от текущата (2018 и 2019).
Тази година за участие в конкурса постъпиха 405 фотографии от 74 автора, от които 236 бяха в категория “Артистична”, а 169 в “Репортажна”. На 1-ви май, журито в състав (председател: ф.х. Явор Попов и членове: Генчо Петков, EFIAP; Александър Иванов, AFIAP; Величка Тодорова, AFIAP; Надежда Павлова; Денис Бучел и Росен Коларов), одобри за финалната селекция 65 фотографии от 24 автора общо в двете категории. Надпреварата в двете категории беше доста оспорвана, но в крайна сметка най-добрите фотографски изображения победиха и ето наградите и техните автори:

Артистична:

  • Златен медал + награда от Фотосинтезис – Нели Гаврилова, за фотографията “Изгубени” © 2019
  • Сребърен медал – Илиян Божинов, за фотографията “Летен полет” © 2018
  • Бронзов медал + награда от Динафос  – Христо Димитров, за фотографията “Трафик” 2018 ©
  • Поощрителен диплом – Любомила Димитрова, за фотографията “Див запад” © 2018
  • Поощрителен диплом – Минко Михайлов, за фотографията “Мароко” © 2018
  • Поощрителен диплом – Светлин Йосифов, за фотографията “Воин от племе Мурси” © 2018
  • Поощрителен диплом – Калин Костов, за серията му от 4 фотографии “Сребърна светлина”, заснети по метода мокър колодиев портрет

Галерия с наградените снимки в категория “Арт” можете да разгледате ТУК
Галерия с финалистите в категория “Арт” можете да разгледате ТУК

Репортажна:

  • Златен медал+ награда от Технополис  – Димитрина Андреева, EFIAP, за фотографията “Пожарникар” © 2018
  • Сребърен медал + награда от Булфото  – Явор Мичев, за фотографията “Йордановден” © 2019
  • Бронзов медал + награда от Фомус  – Любомир Аргиров, за фотографията “Фаул” © 2018
  • Поощрителен диплом – Мирослав Момински, EFIAP, за фотографията “Безвремие”© 2018
  • Поощрителен диплом – Свилен Начев, за фотографията “Без име 1″ © 2019
  • Поощрителен диплом – Юлий Василев, EFIAP, за фотографията “Не си един от нас” 2018 ©
  • Поощрителен диплом – Жечо Планински, ЕFIAP, за фотографията “Йордановден” © 2019

Галерия с наградените снимки в категория “Репортаж” можете да разгледате ТУК
Галерия с финалистите в категория “Репортаж” можете да разгледате ТУК

Освен тях в селекцията на изложбата могат да бъдат видени и снимки на следните автори: Албена Маркова, Алексанър Александров, Атанас Петков, Богдан Стойко, Даниел Йорданов, Десислава Игнатова, Заприн Гегушков, Илиян Илиев, Ирина Стоилова, Милен Яначков, Никифор Тодоров, Петя Лазарова, Пламен Михайлов.

Почетен плакет на името на Янка Кюркчиева бе връчен на г-н Левон Хампарцумян.
Минути преди церемонията, той бе поканен от председателя на НСФА г-н Явор Попов да стане почетен член на Фотографска Академия и г-н Хампарцумян обяви пред всички гости на церемонията, че приема с чест и удоволствие и почетната титли и високия приз – плакета! В шеговит тон той обяви, че за него, като “напреднал любител във фотографията, това е висока чест и е сигурен, че нашия общ път продължава”
Благодарим Ви г-н Хампарцумян (и на УниКредит Булбанк), за 8 годишната устойчива подкрепа на фестивала Европейски месец на фотографията. Без помощта ви, той няма да бъде това, което е!

Юбилейната изложба от Фото Академика 2019 е експонирана
в Национален дворец на културата,
мраморно фоайе
Откриване – 07 юни, 19:00 ч.
Изложбата може да бъде разгледана
до 19 юни

С уважение,
УС на НСФА



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes