Боро Рудич с престижна награда!

Македонският фотограф Боро Рудич, почетен член на НСФА,
стана победител в Страсбург, във фестивала PhotoExpo / Rendez-vous Image Festival с монографията си EXIT!

Ето и цялата новина на македонския журналист Люпчо Йолевски* публикувана в сайта на Радио Свободна Европа:

„Македонският фотограф Боро Рудич спечели първата награда в раздел Издания на наскоро приключилия фестивал PhotoExpo, който се проведе в Страсбург, Франция със своя фотомонографски албум EXIT сред силна конкуренция от 44 други книги.

«Проектът задължително трябва да бъде завършен с печатно издание. С книга. С монография. Това остава. Обикновено ние фотографите правим снимки, събираме си ги под мишницата и сякаш ще си ги отнесем… Нещо ще продадем, нещо ще споделим, а нещо ще влезне и в мазетата, оставено да събира прах. Монографията ще украси рафт и всеки може да я прегледа по всяко време. Така че нито преди, нито сега съжалявам за енергията да направя монография по всички световни стандарти. Опитах и трябва да призная, че ми помогнаха много приятели, например Игор Настески, който направи дизайна и аз лично съм много доволен от начина, по който изглежда книгата. Монографията е с твърди корици, отпечатана е на хартия, внесена от Италия, в тираж от 280 екземпляра, като всяко копие има сух печат и мисля, че пасва на цялата естетика на EXIT.»

Това ще каже майсторът на македонската фотография Боро Рудич в беседа по Радио Свободна Европа преди изложбата му със същото заглавие, проведена от 22 до 29 май 2018 г. в KIC в Скопие, където представи 45 ръчно изработени фотографии хартия „като нов синтаксис на пространството“ от тогавашният му актуален цикъл.

В него той обяви излизането на втората си монография с 96 страници, която следва дебютната публикация „Появяване – Изчезване“ от 2015 г. И тогава той направи толкова много за книгата, която той представи на изложби в Белград, София и няколко други градове в региона.

И след малко повече от година и половина, Рудич спечели първата награда в издателския раздел за EXIT на тазгодишния PhotoExpo / Rendez-vous Image Festival, проведен в Страсбург, Франция.

Фестивалът се проведе между 24 и 26 януари в Конгресния дворец там, като на него бяха показани около 800 фотографии и 44 фотокниги, които влязоха във финалната селекция. Показани бяха само произведенията, преминали през тазгодишния строг подбор на художествения ръководител – Вероника де Вигер.

Снимките на Рудич в EXIT са разделени на четири цикъла, четири раздела: „Влизане (към града)“, „Съобщения (към града)“, „Изход“ и „Край“. Чрез тях авторът изразява отношението си към живота в съвременните градове, което ни води да се отчуждаваме един друг и посочва необходимостта да се измъкнем от тях, в търсене на нещо по-добро, което трябва да открием сами или може би всички заедно.
Въпреки че тази фотографска книга е история за града, тя книгата, както самият той казва, “преди всичко се занимава с живота и ни казва, че не трябва да се страхуваме от промяна, че винаги има по-добра алтернатива, която трябва само да търсим”.

Сега, след като спечели събитието във Франция, Рудич си спомня, че е чул за Страсбург и фестивала Rendez-vous Image преди седем или осем години от някои приятели и колеги. За известно време той осмислял решението си дали да участва или не, но от уважение към втория си проект и към Игор Настески, който направи своя изчистен и изискан дизайн, както и към печатницата на Propont, която реши да експериментира и да отпечата книгата върху нетипична печатна хартия в строго ограничен тираж, накрая той просто реши да я изпрати на открития конкурс.

„Чувствах, че книгата ще отиде до финалната селекция и ще бъде изложена на фестивала, но дори не мислех за награда, камо ли за първа. Ето защо решението на Вероник дьо Вигер, художествен ръководител на фестивала, ме прави по-щастлив от всяка друга фотографска награда, която съм получавал. Хубаво е чувството, когато някой разбере какво се прави тук в Македония и го оценява по този начин. Това е колективно възнаграждение за всички нас, които положихме толкова усилия и голяма любов в подготовката на тази книга. Наградата сама по себе си е тласък да продължа да работя върху подобни фотографии. Тези нетипични издания в известна степен са потвърждение за това, което правя, но също и документи за историята на македонската фотография, за домашното издателство и за нашата култура като цяло “, казва Боро Рудич.
Фотографът добави, че вече е започнал подготовка за публикуването на друга фотомонография, която би искал да отпечата до края на календарната 2020 година, но че появата й ще зависи от изпълнението на всички необходими предпоставки.

Роден в Кочани през 1954 г., Боро Рудич завършва Електротехническия факултет в Скопие. Освен изкуството, той се е занимавал и с пропагандна фотография, както и върху фото дизайн. Сътрудничи си с много от най-известните рекламни агенции в Македония, като автор на снимки в няколко монографии и книги и като директор на фотографията в тридесет музикални и рекламни места. Бил е и част от екип, в който за един от проектите са били наградени със Златни медийни лъвове в Кан 2009, както и сребърната статуя на наградите Euro Effie 2014 в Брюксел.
В областта на изкуството той притежава най-високото фотографско звание, магистър по фотография в Фотосъюза на Македония.

февруари 09, 2020
Љупчо Јолевски

* Като журналист, водещ и редактор Люпчо Йолевски се занимава с журналистика почти 4 десетилетия. Той започва кариерата си в Young Fighter в началото на 80-те. Дълги години е в телевизията в Скопие и Македонското радио – Втора програма, както и в други медии. Йолевски е в Радио Свободна Европа от началото на излъчването на македонски език.



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes