“Софийски летописи” – ИЗЛОЖБАТА

На 15 октомври 2020 г. в Национална Галерия “Квадрат 500″ в София в 17:00 ч. се откри фото изложбата “Софийски летописи” – голямото събитие на 11-ти Европейски месец на фотографията.
В 120 рамки – символична цифра по случай 120 годишнината от рождението на Тодор Славчев (автор на фотографиите), бяха представени около 160 великолепни негови кадъра.
Те са подбрани от НСФА и внучката на автора г-жа Яна Узунова от богатия трезор на „Фабриката за образи – Тодор Славчев“, грижливо съхранен в годините от нея. Тя е приела като лична кауза да популяризира безценното фото репортерско наследство на своя дядо, а подобно достойно отношение към това художествено богатство не остана неоценено! НСФА кандидатства с проект пред Програма „Култура” на Столична община и го спечели. Резултатът от финансовата подкрепа на общината, освен изложбата, е и едноименната книга „Софийски летописи“. Това е монография №2 от серията “Имена в българската фотография” на Издателство Фотографска Академия. С тази изложба и книгата към нея, ние от НСФА се надяваме това богатство да стигне до широк кръг от нашите съвременници – и млади и възрастни. “Софийски летописи” ще ви върнат като с машина на времето в един доста широк период – от 30-те до 90-те години на 20 век. И само в подобна широка и обективна образна разходка из историята на София, можем да си дадем сметка, че ролята на фотографа и неговите “платна” са от най-важните, за да се съхрани образната памет на миналото.

От името на домакините от “Квадрат 500″, зам. директора г-н Николай Ущавалийски приветства гостите в пълното фоайе на галерията със слова на признателност. Той заяви, че е висока чест именно националната галерия да бъде дом на тази изложба и своеобразна “машина на времето”. След това представи официалните лица – куратор на изложбата и книгата ф.х. Явор Попов и г-жа Яна Узунова, както и доцент Георги Лозанов на който даде думата да открие изложбата. В обичайния си интригуващ и философски стил доцент Лозанов увлекателно ни въведе в същината на дълбокия процес и смисъл на живота и делото на хроникьора Тодор Славчев, субективен свидетел на неговото време, но и преносител на паметта от поколение на поколение. И макар и пречупени през личния творчески поглед и обектив на автора, Славчев е успял професионално и безпристрастно да запечата значимите мигове в този широк период. И днес да ни ги подари! Нещо, в което с дълбоки и лични сантименти внучката Яна Узунова също вярва. Тя сподели, как в една стара негова документална лента от събитие от 60-те години е открила един личен дар към нея – нейна детска снимка, на 6 г. И с това “случайно” вмъкване (само на лента, не на хартия) тя “тайно” е била призвана от дядо си да се открие след 50 години! И този нейн детски образ е пратеник да събуди нейното вълнение и интерес. Той е знаел, че ще я усмихне и предизвика да изследва всички негови ленти и да има волята да разкаже на настоящето за всичко важно от миналото, случило се пред неговия обектив. А с изложбата и книгата и пред бъдещето… И този мост между поколенията и времето наистина се случва благодарение на “Софийски летописи”.
Г-н Трейман, председател на НСФА, продължи с благодарност към всички, с подкрепата на които това се случи – на г-жа Узунова, на екипа на НСФА, на програма Култура на Столична община и разбира се на Националната Галерия.

Изложбата ще бъде експонирана
до 15-ти ноември 2020.

Кратък фоторепортаж от нашия колега и редовен член Иван Коловос, можете да разгледате в галерията:



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes