“Птиците на България през очите на един поляк”

Утре в Полски институт София, наш дългогодишен партньор по линия на фотографията, ще се открие събитие №8 от програмата на Европейски месец на фотографията 2022.
Това е изложбата с фотографии “Птиците на България през очите на един поляк” на Мачей Шимански – посланика на Република Полша в Република България.

13-th_EMP_2022_event_8_The_Birds_of_Bulgaria

Д-р Мачей Шимански е роден в Милич, Долна Силезия, град, известен с най-големия в Европа природен резерват, включващ комплекс рибни езера, естествени места за тяхното размножаване (5324,31 хектара).
Прекрава детството си в източна Полша, в Мендзижече Подласке. Свидетелство за зрелост получава във Вроцлав. През 1981 г. завършва славянска филология в Силезийския университет в Катовице и става магистър. През 1992 г. става доктор на филологическите науки в Института по славянознание на Полската академия на науките. Професионалната си кариера започва в библиотеката на Националния институт „Осолински“ –  ПАН във Вроцлав. Във Варшава започва работа в Института по славянознание на ПАН, а след защитата на докторска дисертация поема по пътя на дипломатическата служба. Преминава през всички нива на кариерата на професионален дипломат. В МВнР е бил ръководител на:  Департамент „Консулски“, Департамент „Централна и Южна Европа“, Департамент „Сътрудничество с полската диаспора“, Дипломатическата академия, а преди да поеме поста посланик на Република Полша в София е бил генерален директор на Дипломатическата служба. Ръководеното от него полско посолство в София е петата мисия на Мачей Шимански. Преди това той е посланик в Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора (по-късно в Сърбия) и Хърватия.

Ето още малко за “Птиците на България през очите на един поляк” – Д-р Мачей Шимански, посланик на Република Полша в България, е любител на природата, но проявява най-голям интерес към птиците, които наблюдава активно вече почти 35 години. Познаването на птиците се оказва огромно предимство при тяхното заснемане.  Приключението с фотографията той започва през 2001 година с аналоговия  Canon EOS 300. През 2007 г. с Canon EOS 30D той навлиза в света на цифровите апарати и е погълнат от фотографирането на птици. Оттогава не си представя излизане сред природата без фотоапарат. Фотографирането на птици е една от най-трудните области. „Mоделите” често обитават трудни и недостъпни места, много са плашливи, мобилни, активни и правят всичко, за да не се получи снимката. Затова методите, които използва авторът, за да се приближи до тях, приличат на използваните от ловците или специалните отряди: търпение, концентрация и специално оборудване: мрежи, палатки и костюми в маскировъчни цветове. Всичко това е в пълен контраст с костюма и вратовръзката, които са ежедневното облекло в неговата професия. Днес той фотографира птици с апарати Canon EOS 7D Mark II и Canon 90D с обективи Canon 400mm f/5.6L USM и Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM S.

С уважение,
НСФА



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes