41-во FIAP Международно Биенале за младежка фотография НОРВЕГИЯ 2023 + 3 дни за участие!

Младежкото фото биенале на FIAP е най-старият конкурс в света за младежка фотография. Провежда се в 2 възрастови групи:

  • за автори до 16 години
  • за автори от 16 до 21 години

41thFIAP_NB_SI_2days_more

Тази година федерацията организира поредното 41-во издание в Норвегия!
Съорганизатори на FIAP са Норвежката фотоасоциация “Norsk Selskap for Fotografi” и Bekkalokket фотоклуб, Берген.

Тук е уместно да напомним, че през 2018 г. FIAP възложи на НСФА „Янка Кюркчиева“ организирането на 39-то издание на този престижен младежки салон. В биеналето тогава се включиха 452 автора от 18 държави. И в двете категории най-високите оценки получиха колекциите на Оман. Но и България имаше своите звездни мигове и в двете категории! Сред малките, родната колекция си подели 6-то и 7-мо място със съседите ни от Северна Македония и бе отличена с FIAP диплом, а фотография на Кристофър Йорданов му донесе индивидуален FIAP бронзов медал. При по-големите пък, колекцията ни завоюва трето място и FIAP сребърен медал. 14 от 20-те снимки, включени в българската колекция до 21 години, бяха на ученици от Националната гимназия по полиграфия и фотография, не навършили още 18 години. Изложбата от биеналето бе експонирана в коридорите на НДК и бе част от културната програма на Председателството на страната ни на Съвета на Европа, а също и част от 9-тото издание на Европейски месец на фотографията! Никак не е случайно, че в поканата за текущото юбилейно издание на биеналето сме сложили именно двата кадъра, от двете възрастови категории заедно с кадър избран от FIAP за официалния им документ-покана за 41-вото биенале.

Каним всички български младежи занимаващи се с фотография, да изпратят свои фотографии за селектиране на българската колекция, която да ни представи отново в този престижен световен конкурс.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

На участие имат право:
Категория I - на възраст под 16 години, преди крайния срок за записване (родени след 10.05.2007 г.)
Категория II - на възраст от 16 до 21 години, преди крайния срок за записване (родени след 10.05.2002 г.)

ТЕМА  – СВОБОДНА

Изизквания за файловете:
Файловете трябва да са във формат JPG, sRGB, 300 dpi (цветни и/или черно-бели) с минимум 2400 пиксела и максимум 3500 пиксела за по-голямата страна. Файлов размер – максимум 6 MB. Всякакви стилове и творчески техники са разрешени. Творбите не трябва да са изпращани на предишни биеналета на FIAP. Изображенията не трябва да имат подпис, текст или отличителен знак върху себе си, както и рамки и/или паспарту. Всеки файл трябва да бъде наименуван както следва: Име на автора_месец на раждане_година на раждане_последователен номер (от 1 до 4) на фотографията. Пример: Ivan_Ivanov_Ivanov_06_2004_1.jpg. За имена на фотографиите не е разрешено да се използват означения като „без заглавие“ “без име” “XX” и т.н. Изображенията трябва да имат фотографски произход. Авторите трябва да имат всички права върху своите изображения като цяло, a и за всяка част от тях, ако са от миксирани образи. Авторите декларират, че са единствени автори на представените от тях фотографии (или всички части от тях) за участие в конкурса за избор на селекция за FIAP биеналето и във връзка с авторските им права, са съгласни приетите им фотографии във финалната селекция да бъдат ползвани и съхранявани за рекламиране на българските участия във FIAP биеналетата. С акта си на изпращане на творбите за биеналето, авторите декларират, че позволяват безплатно публикуване на техните изображения свързано с прожекцията (изложбата) от биеналето. Това може да включва и публикуване с ниска разделителна способност на уебсайта на FIAP или на федерацията организатор, както и др. сайтове.
ВНИМАНИЕ: Фотографии на голо тяло са строго забранени!
Всеки автор може да кандидатства с не повече от 4 файла.
Реалната възможност за включване в родните колекции (при много добри творби, оценени високо от националното жури) са максимум 2 произведения от автор. Тоест, за Норвегия ще бъдат избрани 2 колекции от по 20 фотографии (от между 10 до 20 автора).

След националния подбор, творбите от тези 2 колекции ще бъдат изпратени от НСФА (оперативен член на FIAP) за финално оценяване от известни фотографи в жури панел в следния състав:
David Tay Poey Cher, MFIAP, HonEFIAP (FIAP BD) – Сингапур; Leif Alveen, ESFIAP/p – Дания; Anna Almen, AFIAP – Швеция; (Резервни съдии): Joan Burgués Martisella, AFIAP, HonEFIAP (FIAP BD), Андора; Bjarne Hyldgaard, MFIAP, EFIAP/d3, Дания; Göran Zebühr, EFIAP/d1, ESFIAP, Швеция. Решението ще бъде изпълнено съгласно инструкциите на FIAP, без право на обжалване. Членовете на журито от различните страни разбират най-новото от фотографията, фотосесиите и фото техниката, които често се използват от днешната младеж. Оценянето и решенията ще се отделни в двете категории.
Организационнен комитет на биеналето: председател – Roald Synnevåg, MFIAP, EFIAP/d3, ESFIAP; секретар – Arne Bergo, EFIAP/p, ESFIAP; ковчежник – Jan Standal, EFIAP; и членове: Vegard Hanssen и June Grønseth, EFIAP.
Официалния номер на FIAP за кандидатстване за отличията на FIAP е 2023/996
За отличията на AFIAP и EFIAP – максимум 20% от необходимите приеми в международни салони под патронажа на FIAP могат да бъдат получени от младежки салони или младежки биеналета на FIAP.

41thFIAP_NB_FI

Краен срок за подаване на файловете: 30 април 2023 г. 3 Май 2023 г.
Управителния съвет на НСФА реши да добави за младежите още 3 дни за участие. Правим го защото знаем, че малките фотографи се учат от големите, а по празници на всеки фотограф (без значение от възрастта му му, е много трудно да организира и пътуванията си с цел нови гледни точки и кадри, и в същите дни да е и крайния срок за конкурс, в който му се иска да участва. Очакваме Ви!

Резултати от журирането на национално ниво от НСФА – 7 май 2023 г.
Изпращане на българската селекция – до 10 май 2023 г.
Резултати от FIAP – 10 юни 2023 г.
Изложба, откриване и награждаване на 41-во FIAP Международно Биенале за младежка фотография – Норвегия: 31 август 2023 г. в град Берген

Очакваме Ви младежи! За да пребъде родната фотография силно желаем всички Вие от малки да имате спокойните условия и среда да създавате и безкрайно вдъхновение да творите.
Силно се надяваме и ще се радваме на вашите успехи и растеж!
Само всички заедно – големи и малки, можем да обогатяваме образното наследство на България и да го популяризираме по света – една от водещите цели на Фотографска Академия.

С уважение
УС на НСФА

Публикувано на 23 Март 2023



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes