Фото Академика 2024 – двадесет и петото издание на националния годишния фото преглед е с нов формат!

Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ обявява за отворено 25-то издание на ежегодния преглед на българската фотография „ФОТО АКАДЕМИКА“ за фотографи – професионалисти и любители.

През 2024 година се навършва и четвърт век от създаването на Сдружението.
По тази причина регламентът на конкурса е различен. Очакваме най-добрите творби на български автори представени в СЕРИЯ, без значение на периода, в който са заснети.

25th_Photo_Academica_SI

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ

Темата е свободна

РАЗДЕЛИ:

1. Артистична фотография –  СЕРИЯ

2. Репортажна фотография – СЕРИЯ

На участие имат право автори над 18 години!
Всеки автор може да участва с по 1 серия от 3 до 12 фото творби във всеки от двата раздела.

ИЗИСКВАНИЯ:

Участие се приема само дигитално, в on-line формата за записване в сайта www.photoacademy.org

 • Файловете да сa до 8 MB и разширение .jpg, с резолюция 300 dpi, с минимум 3500 px по дългата страна. (препоръчително над 4000 px), в 8-битов RGB/sRGB цвят. За да постигнете ограничението до 8 MB/файл, ако се налага може да запишете файла си с компресия (Image Options – Quality ??; Format Options – Baseline Standart) с препоръка тя да е минимална. Както е обичайно за всеки конкурс и този не приема кадри с авторски водни знаци, лога и др. подобни отбелязвания. Ако серията има специфично авторско виждане за паспарту или рамка, то това е допустимо. По преценка на автора, сериите могат да бъдат придружени от концепция до 200 думи.
 • Името на всеки отделен файл в серията трябва да съдържа: име / презиме / фамилия / име на серията / раздел (1 или 2). Имената на файловете се изписват с латински букви, като между отделните компоненти се набира _ (долно тире), а не пауза.
  Пример: Ivan_Ivanov_Georgiev_Street_story _2.jpg
 • Името на всеки отделен кадър в серията (ако имат) и годината им на заснемане се попълват във формуляра в сайта.

НАГРАДИ:

1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал и 1 почетна лента във всеки раздел. Към всеки медал, ще бъде връчен и ваучер на стойност: 1000 лв. към златните; 500 лв. към сребърните; 250 лв. към бронзовите. Ваучерите ще бъдат осигурени от партньори на НСФА.

ЖУРИ:
Председател: ф.х. Явор Попов
Членове:
ф.х. Надежда Чипева
ф.х. Гаро Кешишян
Надежда Павлова
Денис Бучел
Боряна Пандова
Димитри Стефанов

КАЛЕНДАР:

Краен срок за участие: 28 Април 2024 г.

 • Журиране:  17 Май 2024 г.
 • Резултати:  Ще бъдат обявени на откриването
 • Откриване на изложбата и награждаване:  Юни 2024, в Дом на Културата „Борис Христов“ Пловдив.

Колекция от най-добрите серии ще бъдат представени в изложба  „Фото Академика“ 2024, част от 15-ти Европейски Месец на Фотографията. Журито си запазва правото да представи селекция от сериите. Сериите останали във финалната колекция от конкурса влизат във фонда на “АРХИВ ИЗДАТЕЛСТВО ФОТОГРАФСКА АКАДЕМИЯ БЪЛГАРИЯ”.

Декларация за авторство:
С факта на подаването на творбите всеки автор декларира, че има пълни авторски права върху представените фото творби. Авторите предоставят правото за публикуване на фотографиите с цел популяризиране на фото конкурса.

За повече информация:   e-mail: contests@photoacademy.org2 коментара + Добави своя коментар

 • Надявам се тази година да видим снимки на млади,талантливи и най-вече неизвестни автори,че последните три години едни и същи автори,с едни и същи наградени във всички конкурси снимки ни омръзнаха…..

  • Това, в което се постара НСФА като организатор на единствения национален годишен преглед на художествена фотография в страната е да публикува изданието за отворено с новия формат максимално по-рано от крайния срок! Идеята беше именно за това – да имат всички творци (и млади и по-зрели) повече време за избор на сериите си, както и за продуцирането на нови такива. Кой и с какво ще впечатли журито си зависи от активността на фото творците. Накрая, кои творби и техните автори ще видим като наградени и финалисти – ще е през месец юни в Пловдив в дом на културата “Борис Христов”.
   Със сигурност ще сме благодарни на всеки,
   който споделя активно новината за 25-тото издание на
   ФОТО АКАДЕМИКА 2024!
   Благодарим.

Споделете мнението си - оставете коментар!

XHTML: Може да използвате: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes