14-ти Европейски Месец на фотографията продължава с 2 събития в НДК

След вчерашното изключително вдъхновяващо откриване с 2 изложби в Пловдив (новина с фотогалерия от церемонията ще публикуваме след няколко дни),

14-ти “Европейски Месец на фотографията” продължава в София.

EMP23_6_7_SI

И двете изложби са интересни и по-долу има резюме и за двете, но Ви съветваме да ги посетите. Както на откриването на 6-ти юни в 18:30 ч., а също и когато решите до 16 юни.

ВАЖНО!
Достъпът до “Мраморното фоайе” на НДК, където ще бъдат аранжирани и експонирани изложбите е само от ВХОД А3, откъм паркинга.

NDK_plan_entrance_A3

NDK_enter_A3

Събитие 6
“TBOURIDA”
изложба на Мустафа Мескин, Кралство Мароко + представяне на книгата “Автентичният кон на Мароко” на Дрис Ел Кери, Афифа Хасаинат, Мустафа Мескин
06.06.2023 г., 18:30 ч.  16.06.2023 г.
Национален дворец на културата, Мраморното фоайе, гр. София
“TBOURIDA” – an exhibition by Mustapha Meskine, the Kingdom of Morocco and presentation of the book “The Authentic Horse of Morocco” by Driss El Kerri, Afifa Hassainate, Mustapha Meskine
06/06/2023 (Opening at 6.30 p.m.) – 06/16/2023
The National Palace of Culture, the Marble Foyer, Sofia
ГОРДОСТТА НА МАРОКО
Традицията
Думата Tbourida произлиза от думата Baroud (барут), с който традиционно се зарежда дългата пушка джезаил (Jezzail). Tbourida е събитието, което изисква съвършенство и сплотеност. Това е традиционно изкуство, при което ездачите едновременно зареждат и стрелят със своите джезаили към небето или надолу към земята. На арабски диалект думата Bardiya означава „ездач“ и произхожда от Tbourida, считана за благородно изкуство в мароканското културно наследство. Това народно изкуство датира от петнадесети век и възхвалява героизма на конници и воини. Tbourida се е проявявала в Harkates, което означава атака на едно племе срещу друго. По време на тези битки конниците от всяко племе трябвало да защитават честта на своето племе срещу противника. Да притежаваш кон и да бъдеш Барди (ездач в Тбурида) е голяма чест за племето и всяко племе притежава свой собствен начин да демонстрира своето достойнство. Било е изкуство, запазено за благородниците и най-богатите членове на племето. Днес обаче всеки може да си купи кон и да се присъедини към отбор Tbourida. Това е наследствено изкуство, предавано от баща на син и е по-лесно да станете Барди, ако вашите родители и предци са били Барди. Tbourida днес отговаря на специфични правила, отразяващи пряката принадлежност към корените си. В оградено поле с дължина около двеста метра, отбори от петнадесет до двадесет ездачи създават радост за своите зрители. Великолепни шатри посрещат участниците и техните гости в дните на всеки фестивал. Тбурида е част от мароканския традиционен фолклор и се празнува по няколко повода, включително ежегодните събори Moussems. Това изкуство се учи от ранна детска възраст, следвайки напътствията на пророка Мохамед: „Учете децата си на плуване, стрелба с лък и езда“.
“Моят творчески подход. Фестивалите Moussems често са съпровождани от конни състезания, наричани фантазии.
Темата за фантазията е третирана от художниците-ориенталисти от 19 век. Такава например е Арабската фантазия от Йожен Дьолакроа, тази от Йожен Фромантен или Ото фон Фабер дю Фор, както и по-близките до нас по време Жан Гастон Мантел (1914-1995), Жак Мажорел (1886-1962), Роже Вив и Анри Понтой и великите марокански художници Хасан Ел Глауи, Саид Кудайд и др. Моят творчески подход и моята фотографска визия е да пресъздам въздействието на този художествен стил на изобразяване. Моите снимки до голяма степен се основават на набор от средства, отдалечени от фолклористиката, което придава на творбите ми почти живописен ефект. Тази тема ме интересува заради атмосферата, движението, скоростта, яростта, която носи. Това е, което исках да пренеса в моята фотографска работа като съприкосновение на реалното с въображаемото. Като използвам фотоапарата си като четка за рисуване, аз прославям конете и техните ездачи в непрекъснато напрегнато движение. Голямо майсторство! На пръв поглед зрителят може да се почувства смутен от този вихър от форми и цветове, преливащи се в конете и техните ездачи. Централна фигура в творбите ми „БАРБЕ (BARBE). Гордостта на Мароко” е конят, който далеч не е подчинен на човека, а въплъщава неговата сила. Палитрата в сърцевината на моите творби, естетиката на коня, естествената му елегантност, неговата страст, неговите горди извивки… пред обектива на фотоапарата животното е уловено по съвсем различен начин. Снимки, които отдалеч могат да бъдат възприети като живописни платна. Изобразените ездачи се оставят да бъдат погълнати от цвета и светлината. Художествената творба „BARBE. Гордостта на Мароко” пожъна голям успех в страната и чужбина.”
Автор: Мустафа Мескин, Фотограф художник, кинорежисьор.
Мустафа Мескин има множество фотографски изложби и участия на национално и международно ниво: Мароко, Ливан, Катар, САЩ, Англия, Обединени арабски емирства, Германия, Нидерландия, Португалия, Китай. Три пъти е удостояван с награди на национално ниво. Носител е на много международни награди и отличия, сред които номинация за фотограф на годината от Международното дружество на фотографите на САЩ; победител в изложбата на Нюйоркския институт по фотография, САЩ; награда IPA Амстердам, Нидерландия; голямата награда на National Geographic Society САЩ; голямата награда на Canon Middle East Dubai Emirate; най-добра художествена фотография на Международния фотографски фестивал Oujda в Мароко; златен медал от фестивала на Арабско-европейския съюз на фотографите, Германия; трета награда от National Geographic Абу Даби; втора награда от Шейх Мансур Бен Зайд Ал Нахаян на тема: „Арабският кон”; златен медал на FIAP Абу Даби „ARAB PHOTO AWARD“; бронзов медал на UPI; почетна номинация от World of Photography Group WPG САЩ; Медал за заслуги „Хамдан“ – международна награда за фотография, Дубай.

Събитие 7
“24-та Фото Академика – учащи” 2023
– изложба и връчване на награди на Mинистерството на културата
06.06.2023 г., 18:30 ч. – 16.06.2023 г.
Национален дворец на културата, Мраморното фоайе, гр. София

“24th Photo Academica 2023 for students” – Exhibition and Award Ceremony of the Ministry of Culture
06/06/2023 (Opening at 6.30 p.m.) – 06/16/2023
The National Palace of Culture, the Marble Foyer, Sofia


Фестивалът и проект “Европейски Месец на фотографията”, както и изложбите от програмата му са реализирани с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”
по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г. Благодарим!

С уважение,
НСФА



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes