Първото НСФА събитие за 2020 г. – Изложба на EFIAP и АFIAP 2019

Скъпи приятели,
НСФА отбеляза първото си за годината събитие на 11 януари 2020 г. (събота) от 16:00 часа в галерия фотоМАХ, гр. Пловдив. Галерията на популярния пловдивския фотограф и редовен член на НСФА Милан Христев, AFIAP, се оказа тясна за почитателите на най-младото изкуство! Но въпреки множеството от приятели и фенове на класна фотография, под много светлина и усмивки, точно в навечерието на закриване на Европейската столица на културата Пловдив 2019, домакина Милан Христев и председателя на НСФА Юрий Трейман откриха изложбата. С кратки встъпителни слова те предадоха думата на секретаря за връзка с FIAP Aнтон Савов, ESFIAP. Той продължи именно с факта, че събитието се организира и открива в Пловдив никак не случайно – трима от артистите на FIAP са от Пловдив – Теодора Димитрова, AFIAP, Минко Михайлов, AFIAP и Юлий Василев, EFIAP/bronze, а Петя Лазарова, AFIAP е от Велинград, което си е почти в Пловдив! Цончо Балканджиев, EFIAP, удостои церемонията със своето достолепно присъствие и творби и пристигна от далечен Павликени. По-късно всички гости се почерпиха с бяло и червено вино, лично негово производство. Т.е. оказа се, че талантите при него са комплексни – благодарим му и още веднъж наздраве! Светлин Йосифов, АFIAP от Бургас, както и Минко Михайлов, AFIAP бяха възпрепятсвани да присъстват, но имаха в залата свои представители, които приеха техните отличия и аплодисменти за постиженията им. Връчихме всички 6 FIAP сертификата и знаци на защитилите ги фототворци. При връчването на отличието EFIAP/b, носителят му Юлий Василев (първия в историята на FIAP в България с това най-високо отличие и ниво засега) обяви, че 4 от петте му кадъра в изложбата са съвсем нови и все още не показвани като фотокопия на хартия в зала, както и не участвали в салони на FIAP. A това означава една доста сериозна тяхна премиера – е, можем да му пожелаем нарастващи успехи с тях, както и да сътвори много нови кадри и да намира нестихващо вдъхновение за тях. Той разказа и за триумфа на Фотоклуб БГАрт, който той като председател, през 2018 г. организира и заедно с членовете му спечелиха 13-та FIAP Световна КУПА за клубове. За този успех тогава, бяха съпричастни присъстващите в залата Теодора Димитрова, Светлин Йосифов и Милан Христев, както и останалите членове на клуба – Веселин Атанасов, ЕFIAP; Генади Дочев; Денис Бучел; Жечо Планински, ЕFIAP; Калин Костов и Тодор Танев. Още веднъж благодарим на Юлий и Фотоклуб БГАрт за този най-висок успех на България в световната FIAP фотография.
Бяха раздадени също и FIAP картите на някои от лауреатите с FIAP отличия и нива от 2018 г. – Генчо Петков, EFIAP и Никифор Тодоров, АFIAP от Велико Търново, както и Александър Иванов, АFIAP от Пазарджик. Не присъствалите ще си ги получат по пощата.
За всички нас от УС на НСФА (а чрез нас и за всички наши редовни, колективни и почетни членове) е изключителна чест, че изброените по-горе 6 български фотографи защитиха своите постижения и успехи във все по-широкия форум на FIAP (международната федерацията за фотографско изкуство) и увенчаха своите професионални фотографски познания, умения и талант с артистичните титли-отличия и нива на FIAP, за които кандидатстваха! ЧЕСТИТО и аплодисменти за добрите им творчески резултати!
Приятните емоции свързани с фотографията обаче не свършиха с връчването на FIAP сертификатите. Сред гостите на изложбата беше и фотографа Недялко Костов, АFIAP от Пловдив, който бе удостоен с Почетна грамота по случай неговия 80 годишен юбилей, а и в знак на дълбоко уважение, тъй като той е един от най-старите лауреати на отличието на федерацията – Артист на FIAP, защитено преди 30 години. Години в които дори Фотографска Академия е била само една смела проекция и мечта. Пред всички гости той разказа, за основаването на легендарния фотоклуб “Блик 63” в онези далечни години, в които водени от много ентусиазъм и страст към фотоизкуството са приели мисията да бъдат посланици на светлината. Ние пък от НСФА му пожелахме тази тяхна любов (защото има и много други доайени сред родните фотографи) да не стихва, и той и те да продължават да творят.
Накрая, като колуминация на всичко, Юри Трейман, изненада собственика на галерията Милан Христев с благодарствен адрес от НСФА в знак на признателност към него за дългогодишното му творчество и нестихващ ентусиазъм, както и за подкрепата му като редовен член на Фотографска Академия, а също и за нарастващата му активност в родния фотографски живот с едно от най-новите и амбициозни арт-пространства в страната, а именно фото-галерия ФотоМАХ в Пловдив.

За да усетите духа на събитието, разгледайте галерията от снимки на Милан Христев:

Изложбата предоставя общо 21 фотографии, които след изложбата ще обогатят фонда на НСФА архива – над 10000 фотокопия. Тя ще бъде на разположение за разглеждане до 24 януари в галерия ФотоМАХ в гр. Пловдив, бул. “Пещерско шосе” 103.

С уважение,
УС на НСФА



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes