FIAP ОТЛИЧИЯ – условия за кандидатстване и практическа информация


За нас е изключително удоволствие да публикуваме тази страница (и нейни подстраници) тъй като новият сайт на FIAP вече е факт и всичко от което се нуждаят заинтересуваните по темата, могат да намерят там – лесно и бързо. Правилата на FIAP за всичко свързано с фотографски събития и дейности са обявени на 2 официални езика. За съжаление българският не е сред тях, така че за по-голяма сигурност се позовавайте на всички документи публикувани от FIAP. Ние, като представител на федерацията за страната ще се постараем постепенно да публикуваме всичко важно и на български, с уговорката че тези преводи нямат официален статут. По статут на FIAP, т.3.6. Официалните езици на FIAP са френски и английски. 3.6.1. Процедурите, документите и официалните текстове на FIAP са съставени на френски и английски. Те могат да бъдат преведени на немски и испански език. Т.е. език от тези четири, който владеете, може да Ви бъде полезен, за най-правилно тълкувание на конкретен въпрос или казус. Ето нашите преводи на общите указания и практическа информация за кандидатстване:

Уважаеми колеги фотографи, както знаете FIAP е Международната Федерация за Фотографско Изкуство и тя е най-голямата и световно призната организация за любители и професионалисти фотографи, оперативни членове (държави) и множество фотоклубове. Тази страница е за всички, които са пристрастени към фотографското изкуство достатъчно, за да имат нужда да търсят по-широк форум за фото творбите, които създават. А тези форуми са международните фото конкурси организирани от най-различни фотографски организации, фотоклубове и др. Повечето от Вас знаят или са чули, че всички над 600 фотосалона с FIAP патронаж, Ви дават възможност (при спазване на всички правила на федерацията), да съревновавате своите творби с тези на всички останали активни фото творци от цял свят. Участията в тях, след журиране по правилата на FIAP, Ви носят точки, които се сумират по различни критерии и при различен обем натрупвания и Ви дават право да кандидатствате за артистичните нива на FIAP. Всички нива са описани ТУК. Файлът с критериите, които FIAP са определили за покриване, за всяко едно отличие (или EFIAP ниво) можете да свалите от този ЛИНК. Превод на същия документ можете да свалите от този ЛИНК, с уговорката че тoзи превод няма официален статут, както споменахме по-горе.

Като оперативен член на FIAP и нейн представител за България, НСФА има право да добавя допълнителни национални изисквания към отличията на FIAP.
Чл. 8.6 DOC 011/2016 “В рамките на разумни граници националните федерации имат правото да добавят национални изисквания към отличията AFIAP и EFIAP. Ако се постигне необходимия брой приемания, заявлението за разграничение трябва да бъде изпратено до FIAP, без да е необходимо допълнително оценяване на произведенията”. Тези правила са валидни само за AFIAP и EFIAP, а не за EFIAP нивата и MFIAP, така че националните федерации не могат да добавят национални изисквания към нивата на EFIAP и MFIAP.”
Фотографска Академия засега няма артистични изисквания към кандидатите, но с времето това може да се промени и да въведем подобни национални творчески критерии, който да стимулират участията (индивидуални и колективни) на фотографите първо в страната, достигане на определени нива и съответните национални звания, след които тези творчески активности, да дават предимство за кандидастване пред FIAP, както е в някои други държави.

Правила за кандидатстване:
Всеки които иска да кандидатства за FIAP ниво (отличие), трябва да предаде съответният попълнен формуляр до средата на текущата календарна година на секретаря за връзка с FIAP (Антон Савов, ESFIAP), т.е. до 30 юни. От няколко години обаче, се получи закъснение от около 3 месеца, което засега не е било проблем за издаването на дипломите, отличията и значките в рамките на текущата година. Това разтегна срока, реално до края на септември. Възможно е обаче, занапред (особено в случаи на над 10 кандидата) да изтеглим срока отново по-близко до средата на годината, за да не затрудняваме службата по отличията с обем от работа, който би попречил на своевременното им обработване и издаване в рамките на текущата на кандидатстването година. Фиксирана дата за потвърждение и издаване на сертификатите за България (от 2018 г.) е 1-ви декември. Това създаде традицията, в началото на всяка следваща година да правим изложба с фотографии на номинираните и отличени кандидати от предходната година.

ВАЖНО за кандидатурите през 2021 и 2022:

Документ от директор FIAP служба за отличия – г-н Фреди Ван Гилберген (INFO 173/2020 E)

ВАЖНИ НОВИНИ ЗА ОТЛИЧИЯТА НА FIAP

Поради многото проблеми с пощенските услуги по света, причинени от Covid-19, FIAP взе следните решения, които се прилагат само за заявления за отличия, подадени през 2021 и 2022 г. (а след 33-тия конгрес и за 2023 и 2024 г.):
1. За отличията AFIAP и EFIAP няма да има изискване за приети фотографии в салони за печат. Тази временна мярка е свързана с правила 2.2.d и 3.2.d от основния Документ за отличия на FIAP 011/2016.
2. За MFIAP кандидатстване през 2021-2022 г., портфолиото, което обикновено се изпраща като фото разпечатки, трябва да се изпраща само като цифрови файлове. Портфолиото от снимки трябва да бъде изпратено до FIAP като висококачествени цифрови файлове с висока разделителна способност чрез WeTransfer, заедно с формуляра за кандидатстване.
НЕ изпращайте разпечатки на FIAP за приложения през 2021-2022 г..
НЕ изпращайте снимки на CD-ROM на FIAP.
3. За всички кандидатурите през 2021-2022 г. оригиналните подписани страници A и B от формулярът Досие-заявление за разглеждане за FIAP отличия, могат да бъдат сканирани и изпратени по електронен път чрез WeTransfer. Това дава възможност на FIAP да ускори процеса на кандидатстване. Оригиналните страници A и B все пак трябва да бъдат изпратени и по пощата така, че FIAP да ги получи преди пристигането на заявленията за следващата година. Същото изискване се прилага и за всички формуляри, сканирани и изпратени по електронен път през 2020 г.

Общи указания за нужните действия по вашата кандидатура:

1. Кандидатстване пред НСФА:
Всички редовни и почетни членове на Фотографска Академия кандидатстват с предимство и без такса към НСФА. Всички други кандидати, заплащат такса от 50 лв. (25€) за администрирането – обработката на документите и предаването им (груповото кандидатстване веднъж годишно) към FIAP. Сумата е платима в брой, по банкова сметка или PayPal сметка на НСФА. Това условие и такса са приети с решение на УС на НСФА на събрание на управителния съвет на 10 януари 2018г.

2. Кандидатстване за Карта на FIAP фотографа – извършва се персонално от всеки кандидат, който си регистрира профил в сайта на FIAP – подробности и указания можете да намерите на www.myfiap.net – в него ще прочетете какво трябва да направите, за да се регистрирате и да попълните личните си данни за FIAP картата, да качите и актуална паспортна (портрет за документ) С попълнените данни FIAP ще Ви издадат и произведат FIAP card още преди одобрение на кандидатурата за отличие – ето ви линк където има и видео пример как се прави това https://www.myfiap.net/user/register/fp. Над контактния формуляр има червен бутон с надпис “Video tutorial on how to order the FIAP card”. Създаването на профил и поръчка на първа FIAP карта е задължително, за да приемат от службата по отличия заявлението Ви за кандидатура (с груповата, едногодишна кандидатура на България). След получаване на одобрение (при покрити критерии) в профила си ще получите подканване да си поръчате нова карта, която вече ще бъде с добавено отличие – това с което вече са Ви удостоили от FIAP. Тази втора карта обаче, не е задължителна. Освен това струва 25 Евро. Тоест дали да я заявите или не, зависи от Вас – ако са ви много важни тези 5 букви, и ви се плащат 25 евро – поръчвате си я. Ако не, ползвате си първата, (бяла карта – т.е. без отличието) по предназначение. Освен личните Ви данни и снимката Ви на лицето на картата, на гърба има текст-обръщение към органите, за съдействие и осигуряване на достъп за изпълнение на служебните задължения на фотографа, собственик на картата. “FIAP ви благодари, че сте му предоставили всички удобства” В най-общи случаи, това осигурява по-лесен и безпроблемен достъп в обществени обекти – галерии, музеи, институции и др. с регулиран контрол на достъп и охрана. С изключение на частни колекции, изложби и/или събития!

3. Кандидатстване за FIAP отличие (линк за свалянe на оригиналния формуляр-документ от сайта на FIAP) – може да го попълвате без притеснения, тъй като единият (водещ) език е aнглийски и превода на документа (за ваше улеснение) е направен със знанието на FIAP. Може да попълвате и оригинала (английски/немски) от FIAP. Попълвайте всички данни на английски език. НСФА, както и FIAP не приемат таблици попълвани в различен от класически Microsoft excel за Windows OS. Попълването на тази таблица във всякакви безплатни версии на Excel за Windows (като в Open office пакет) или вариант за друга операционна система (примерно като версия на Excel за OS за Apple) водят до непредвидими грешки, които могат да са причина за отхвърляне на кандидатурата Ви.
На този линк пък ще намерите документа “FIAP отличителни награди – практическа информация” и таксите за FIAP отличията.

Секретаря за връзка с FIAP, преглежда попълнените формуляри. Той обаче, няма възможност за реална справка в архива на FIAP. Окончателната проверка се прави от FIAP службата по отличия.
Тук вмъкваме 1 важна забележка – за да бъде по-точно калкулирането на приемите Ви (и да няма изненадващ отговор на FIAP – неодобрена кандидатура, което е равно на непризнаване на званието за което сте кандидатствали), имайте в предвид, че участията във FIAP биеналетата, както и във FIAP Световната купа за клубове не се отчитат (калкулират) към тези критерии. Ето защо, само за ваша статистика, подобни участия можете да си ги въведете като редове в досие-таблицата, но не ги добавяйте в сбора на който и да е от критериите – заглавие/прием/салон/държава.
За достоверността и точността на въведената информация, персонална отговорност носи всеки кандидат.
След като провери всички формуляри, получи файловете за архив във FIAP и потвърди на кандидатите наличност и точност, секретарят им изпраща персонални указания за процедурите и сроковете, за да доокомплектова годишната кандидатура на България. Моля не изпращайте нищо директно към FIAP – кандидатурата за всяка страна е само 1 за година и се прави от секретаря за връзка от името на НСФА – оперативен член на FIAP. След заплащане на нужните такси, финално комплектова обща пратка с подписаните (на хартия) страници от формуляри и ги изпраща с 1 пощенска пратка на FIAP – служба колекции. Таксата за тази пратка се разделя на броя кандидати и се плаща допълнително по PayPal сметката на секретаря за връзка с FIAP, но до момента е пренебрежимо малка и обикновенно се поема от него. Като цяло, кореспонденцията е добре да протича официално – моля изпращайте всяко ваше запитване или формуляри и файлове на office@photoacаdemy.org (с копие и към личен e-mail: antonaura@gmail.com) на текущия секртар за връзка с FIAP – Антон Савов, EFIAP, ESFIAP. При нужда от спешен въпрос, секретарят е отворен и за алтернативна форма на комуникация – на тел.: 0888304746
Всякакви други канали (като FB месинджър или което и да е друго чат-приложение) за подаване на важни детайли и уточнения по кандидатурите не са приемливи!

И един практичен съвет – 1 от най-важните неща за точното калкулиране на точките и рейтинга Ви:
Когато участвате в различни салони, трябва името на всяка ваша фотография да бъде еднакво. В противен случай, някои ваши приеми могат да не бъдат зачетени. От 01 януари 2018 (DOC 017/2017 E – SANCTIONS FOR BREACHING FIAP REGULATIONS
AND “RED LIST”) са в сила и санкции за “една и съща творба с различно име/заглавие”. Те ще бъдат наложени в случаите, при които веднъж прието изображение или принт (фотопечат) с дадено заглавие, е подадено повторно с различно заглавие. Същото важи и/или когато е налице цветна версия и монохромна версия за една и съща творба с различно име/заглавие. Също и/или версия за печат и проекционна версия на цифровото изображение на едно и също изображение с различно име/заглавие.

С уважение,
Антон Савов, ESFIAP, AFIAP
член на управителен съвет на НСФА
и секретар за връзка с FIAP

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes