Снимките говорят 2023 – 7-мо издание на конкурса за художествен анализ на фотография

“Снимките говорят” 2023 – 7-мо издание на конкурса за художествен анализ на фотография удължава срока за прием на участия до 24 Май – деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Photos_Speak_7_SI_24may

“Снимките говорят” 7
Уважаеми приятели на фотографията и словото,
след успешното 6-то издание през 2022 г. на уникалния конкурс “Снимките говорят” проведен с фотографиите на г-н Карамазов, тази година Ви обявяваме поредното предизвикателство. Искаме да развиваме с вас този многопластов, богат и сложен език на комуникация. Език, протичащ в превода на образното към вербалното! Този превод съпоставя привидно различни хора и изкуства, но всъщност доказва релацията между видимо и невидимо, а зад всичко се крият символите. Почти всички знаете крилатия цитат “Една снимка казва хиляди думи”, но първообраза на тази сентенция е на Конфуций “Едно изображение е по-добро от хиляда думи”. “Снимките говорят” не търси кое изкуство е “по-доброто”, а по-смисленото, което двете могат заедно. Фотографите влагат в търсените и улавяни житейски мигове хиляди прочетени думи. Пишещите пък влагат хиляди образи зад думите. Конкурса цели да уважи и оцени високо и двете. Изкуствата не са самоцел на авторското его, а акт стимулиращ общуването ни за по-добър и красив живот. За да е по-ангажиращ и интригуващ “превода” в това издание, избрахме знакови кадри на 26 емблематични автора от книгата “Българска фотография ИЗБРАНО 2″. С това замесваме във форума по-широк кръг от мирогледи – тези на авторите, техните стилове, жанрове и паметни фото изображения, а от другата страна сте Вие, феновете на словото. Изслушайте изходния образен език (т.е. разгледайте фотографиите), и както и да подходите към вашия превод, консекутивно или симултантно, влезте целево зад, пред, под и над повърхността на образите и облечете в думи и разказ “чутото” през очите! Много пъти ни питат “Защо 300, а не хиляда думи?”.
Ще отговорим с друг крилат цитат “По-малкото е повече“ („Less is more“) на германския архитект Лудвиг Мис ван дер Рое. Тази философия и концепция е популярна във фотографията. Също така и в писмеността, а и в много изкуства и културата на живот.
___________________________________________________________________________________________

Над чертата са точно 300 думи!
Ако ние сме успяли да Ви заинтригуваме с тях, то значи че 300 са напълно достатъчни нашата комуникация да продължи…
Очакваме вашите 300 думи върху до 3 избрани кадъра от колекцията от 26 авторски фотографии в галерията, която ще ви се зареди от линка върху банера по-долу:

Button_to_Gallery

Условия:
Конкурсът е отворен за всички, завладени от магията на словото, които са провокирани от някой/и от кадъра/ите от подбора от 26 авторски кадъра за тази година. Изберете до 3 фотографии и опишете с думи това, което те ви говорят. Правете художествен анализ, а не технически. Не забравяйте да обърнете внимание на композиционните елементи, както и на сюжета в кадрите му.
“Добрият сюжет спасява лошата композиция. Добрата композиция спасява лошия сюжет. “Хубава фотография = силен сюжет + добра композиция” © Денис Бучел – куратор и координатор на първите 3 издания на конкурса.
Попълнете данните за участие и качете вашите анализи във файлове с формати – .doc/.docx/.txt и заглавие на файл с латински знаци в онлайн формуляра за участие, бутон към който ще намерите най-долу на тази страница.

Максимален обем на анализа – от 100 до 300 думи.

Забележки:
Моля, когато подготвяте файла/овете си, не вмъквайте вътре снимката, която анализирате. Достатъчно е в името на файла да е номера на кадъра.
Моля не слагайте във файла пресонални идентификационни данни, като име, фамилия, дата или др. Само текстовия анализ който сте направилив по снимката е напълно достатъчен. Благодарим!
Примерен анализ, направен от Денис Бучел можете да видите на този ЛИНК. В този конкурс, журито ще оценява направения от вас текстови анализ към избраните от вас снимки. Всички сме чували фразата “Една фотография казва 1000 думи”. Е, дойде моментът да чуем вашите мисли и вашите “1000 думи” – но по нашите условия отново напомняме – нека думите са 300!

Краен срок - 14 май 2023 24 май 2023

Жури:
1. Олимпия Николова-Даниел
2. Михаела Михайлова
3. Георги Караманев

Награди:

  • Всеки автор, чийто текстови анализ достигне до изложбата ще получи подарък книгата “Българска фотография ИЗБРАНО 2″.
  • Големият победител, авторът с най-добрия анализ, ще спечели фотоапарат Fuji INSTAX Mini 11 + 3 комплекта консумативи.

Конкурсът „Снимките говорят – Анализ на фотографии 2023“ се организира от Национално Сдружение Фотографска Академия „Янка Кюркчиева”
Съорганизатор и домакин на изложбата – Галерия-книжарница София ПРЕС
С подкрепата на Национален фонд „Култура”.
Наградният фонд на конкурса е осигурен от фирма “Фомус” ООД чрез сайта Фото Свят (www.fotosviat.bg)

Изложбата ще бъде копирана в магазин “Фото свят Шипка 12”.

Конкурсът „Снимките говорят – Анализ на фотографии 2023“ е част от програмата на 14-ти Европейски месец на фотографията, който също е с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

_______________________________________________________

За да продължите с участие, кликнете към галерията с кадри за анализ подбрани за тази година.
След като разгледате кадрите му и изберете от 1 до 3, които ви “говорят”,
влезте в онлайн формуляра (или бутона по-долу) и качете вашия/те анализ/и.
И отново напомняме – нека са между 100 и 300 думи.

Забележка:
Молим Ви, не пишете анализи като коментари в сайта! Те няма да бъдат разглеждани и приемани за участие! Конкурсът по подразбиране е анонимен, което изисква от вас да участвате според правилата на регламента, попълвайли онлайн формуляра.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г.

Публикувано на 23 Март 2023



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes