Повече за “Месец на фотографията”

“Месец на фотографията” е едно от най-сериозните събития вър фотографския живот на България. С всяка изминала година съдържанието му става все по-богато, намираме все повече нови партньори. Събитието набира привърженици и става традиция, което е най-важното за нас. Галериите с които работим вече традиционно запазват датите през месец Юни, за да се включат в Месец на фотографията като предложат площите си.

Последното издание включи в програмата си повече от 40 изложби и съпътстващи събития – дискусии, мултимедийни презентации, майсторски класове, срещи с автори.

Традиционно продължаваме работата си с културните центрове на Италия, Полша и Унгария, които ще ни подкрепят и през 2014 г.

Съвместната ни работа не се свежда само до събития свързани с Месеца на фотографията, но продължава през цялата година. Плод на това наше партньорство е изложбата на Робърт Капа, която се откри през Ноември в Националната художествена галерия.

В рамките на Месец на фотографията в Полски институт беше показана изложбата на световно известното име във фотографията Томаш Гудзовати – осемкратен носител на наградата World Press Photo. Тази изключителна възможност  българската публика да посети негова изложба бе осигурена от г-жа Агнешка Кошчушко – Директор на Полски институт.

В партньорство с г-жа Анна Амендоладжине и екипа на Италиански културен институт беше показана изложбата на италианския фотограф – маестро на архитектурната фотография Франко Франчески и беше организиран майсторки клас с него в пространството на Фотосинтезис – наш дългогодишен партньор подкрепящ събитията организирани от Фотографска академия.

Множество чуждестранни автори от Сингапур, Италия, Полша, Швейцария, Белгия, Бразилия, Франция, Испания, Унгария, Израел, Ирландия, САЩ и Китай – се включиха в събитието като в почти всички се включиха по собствена инициатива заради името, което “Месец на фотографията” успя да си изгради.

Що се отнася до българското участие за нас е чест и гордост да представяме всички поколения български фотографи.

Бяха показани изложбите на доайените Петър Папакочев със любезното съдействие на сина му Георги Папакочев, на Петър Божков , Никола Стоичков и Недко Недев.

Бяха показани изложбите на утвърдени български автори. Голям интерес предизвикаха двете изложби на Светлана Бахчеванова. Едната нейн кураторски проект „FotoEvidence” показана в САМСИ и разгледана само в нощта на Музеите и галериите от повече от 4000 човека и  нейният авторски проект „Ветерани”, показан в Червената къща.

В събитието се включиха и студенти от магистърските програми по фотография на НХА и НБУ и бакалавърската програма на НБУ.

За трета поредна година в зала „Пеша Николова” на Център за култура и дебат „Червената къща” беше показана изложбата СКФ на студентите от Нов български университет с тема „Вдъхновено от поезията” с куратор Силвия Иванова.  Екипът на Червената къща с радост приема тази ежегодна изява на студентите, поради големия интерес който изложбата предизвиква и голямата и посещаемост. Тази изложба бе и една от най-отразяваните в медиите.

За своите четири издания, Салонът „Месец на фотографията“ в София се превърна в мощен стимул за работа  на българските автори. Възможността да бъдат показани техните изложби или инсталации, да бъдат отразени в пресата и да достигнат до по-голям кръг хора е целта на нашите усилия и вярваме, че сме на прав път съдейки по популярността и уважението, които организацията ни спечели през последните години, големия интерес на чуждестранни автори, подкрепата на нашите партньори и удовлетворението, което получаваме от добре свършената организационна работа.

През 2014 г. Подготвяме 5-то поредно издание на “Месец на фотографията”. Историята и успехите на събитието показват, че то има потенциала да се превърне в едно от ключовите културни събития на София, което привлича автори и публики от всички възрасти и континенти.

Включете се и Вие :) , но догодина, защото за тази година приключи приема на кандидатури!

За да кандидатствате е нужно да ни изпратите пълната информация за проекта като попълните формата в сайта.

Ако имате подходяща локация, независимо къде в България се намира, може да я предложите за включване в “Месец на фотографията” и при евентуално одобрение да получите публика и едно смислено събитие в рамките на юни. За кандидатури за локация може да се попълни формата в сайта.