Раждането на фотографията

9 януари, 1839 година,
Г-н François Arago в Академията на науките в Париж представя доклад, с който обявява откриването на “фотографията” от Дагер.
А сега, след 176 години, фотографията има такова развитие, което Дагер едва ли е можел да си представи!

Обявяват дагеротипията – първична фотография за снимане върху метална плоча, приготвена по специален начин. Процесът е усъвършенстван от френския художник и химик Луи Дагер с помощта на Жозеф Нисефор Ниепс. Реално това е първия практически осъществим фотографски метод, в който светлочувствителният материал е сребърен йодид. На 2 януари 1839 г. Дагер прави и първата снимка на Луната.


Дагеротипията е първият практически приложим фотографски процес.

Тя използва камера обскура, за да проектира светлината върху медна плоча с тънко сребърно покритие. Преди експонирането на плочата в камерата, тя се обработва с изпарения от йодни кристали, за да стане чувствителна към светлината. След експонирането живачни пари проявяват изображението, което след това се фиксира в разтвор на натриев хлорид или натриев тиосулфат.


Макар и дагеротипията да не е бил единственият възможен фотографски метод, той спестявал значително време и на практика проправил път за комерсиалната фотография. Основен нейн недостатък обаче бил следният – веднъж “проявена”, снимката не можела да се репродуцира. Освен това дагеротипията била сравнително скъпа. Единична снимка направена във фотографско студио, струвала равностойността на 1000 сегашни щатски долара. Дагеротипията била на мода сравнително кратко. До 1860 г. тя вече била изместена от т.нар. белтъчен отпечатък – първият комерсиален процес, който произвеждал снимки върху хартия.

A ето и едно уникално споделяне от зората на фотографията!

Първата снимка с хора е една от първите дагеротипни фотографии направени от Луи Дагер!

Двамата мъже – малки силуети в долния ляв ъгъл на тази снимка от 1838 година, едва ли са предполагали, че докато единият лъска обувките на другия в Париж, някой ги снима и ще ги обезсмърти в първата снимка с хора в историята, пише “Мениджър Нюз”.

Това е първият фотографски кадър с присъствие на хора в него, сочат множество международни източници, сред които и Business Insider. Той е направен с дагеротип във времена преди навлизането на двигателите с вътрешно горене, електричеството, телефонът и други важни изобретения, дали начало на модерния живот и цивилизация. Снимката често е показвана в чуждите медии, за да напомня, че фотографският занаят едно от най-старите занимания и форми за споделяне сред хората.

Освен, че е първият кадър, изобразяващ хора, това със сигурност е и първата известна снимка на Париж. Фотографираното в нея място е “Boulevard du Temple” във френската столица. Макар че булевардът изглежда безлюден, той всъщност бил оживен и натоварен в момента на заснемането. В кадъра обаче трафика го няма, защото такива били техническите възможности на времето. Тогава можело да се заснема само статика, не и динамика. Двамата мъже се виждат, защото стояли на едно място достатъчно дълго, докато Дагер правел снимката, а те си четкали кой каквото му е нужно – единият егото и суетата, а другият портфейла.

На всички пристрастени към фотографското изкуство,
желаем безброй интересни мигове пред и зад обектива!

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes