Снимките говорят 7 – 18-1

Саша Веселинова Ботева – финалист

с анализа си върху кадъра на Доц. ф.х. Живко Арабов:

Снимката е в черно и бяло, но гледайки я с интерес, забелязваш, че ти разказва история. Можеш ли да чуеш какво ти шепти, когато без глас изразява своите емоции? История от миналото ти загатва – какъв е животът в цветовете на черно и бяло? В годините на изминалия век тя, снимката, разкрива, че е остаряла за новото време. Но споменът все още си стои и ти показва, че образът все пак се мени. Повторение в забвение: силуетът на човека от различна перспектива.
Миналото е оставило своя отпечатък.  Дали пък това не е похват от литературата? Дали пък не се използва в теория на композицията? Правило от фотографията ли крие тази снимка? Тя си остава фотография на миналия век. И гледаш как в дълга експозиция човекът Чаплин се е запечатал цели три пъти. Но времето лети, а жестовете са едни и същи. На забавен каданс виждаш емоцията как се проявява, като снимка от миналото, която промиваш. Тази тъмна, черна стена на заден фон, която те поглъща, те кара да се загубиш в тази простота.
Контрастът на лицето ясно си личи – белият цвят е оскъден на фона на черното. В тези ахроматични цветове забавянето на емоциите, превърнати във филм от кинолента, предизвиква продължителността на старостта. Изписват се в картини образи и жестове на немия човек, а имаш ли очи, за да ги видиш, то можеш да разбереш историята на фотографията. Но немият човек е казал: Ние мислим твърде много и чувстваме твърде малко. Виждаме твърде много и осъзнаваме твърде малко. И как в едната снимка ние, хората, не намираме единствения ѝ смисъл? Животът на немия човек – дребен скитник с вратовръзка, бастунче, бомбе и мустачки се приближава с патешка походка и мълчаливо минава през живота на черно-бялата фотография.

Саша Веселинова Ботева

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes