Арх. Николай Попов

14 April 2015    Comments Off    категория: новини

Фотографска Академия и

Бургаска художествена галерия – Петко Задгорски

Ви канят на ЮБИЛЕЙНА фотографска изложба

„Впечатления от Куба” на Архитект Николай Попов.

Изложбата бе един от акцентите за 2014 и е от поредицата Клуб 100, инициатива на Фотографска Академия с която честваме юбилеи на големи имена в българската фотография!

„Впечатления от Куба”

Замисълът и реализацията са твърде различни от основната особеност на творчеството му. Напълно естествено е то да бъде силно повлияно от естетическите и композиционни принципи на архитектурата. От това следва, че неговите снимки са винаги прецизно обмислени, стройни и уравновесени като композиция, лачконични като израз, облечени във форма, която разкрива същността. Уверен в себе си, Попов кадрира снимката още в рамките на визьора, като очиства кадъра от излишното, за да постигне най-трудното от всички съвършенства – простотата. Това прави неговите творби завършени, преди да бъдат окончателно изкопирани. Затова в тях мъчно можем да махнем или прибавим нещо, за да стане творбата „по-хубава”.

 

Ахр. Николай Попов (1914 – 1973)

Голямото изкуство може да се обхване и оцени само от известна дистанция на времето.

Ахр. Николай Попов е един от първомайсторите на българската художествена фотография, ярък и самобитен талант, един от класиците на българското фотоизкуство. През 1951 г. е един от първите, удостоени със званието „фотограф художник”, а през 1961 г. за показано високо майсторство е съвършена техника е удостоен със званието EFIAP – екселенц на Международната федерация за фотоизкуство. В продължение на две десетилетия той се изяви като фотограф художник с голям обща и изобразителна култура, ярка творческа индивидуалност, с личен почерк и стил, тънкък естетически усет, психологическа задълбоченост, поетична чувствителност, способност за идейни и художествени обобщения. Творчеството му, един неповторим образен свят, е ценно не само като художествено наследство от един отминал етап в развитието на българската фотография, но и защото в него откриваме творби с трайна, непреходна стойност, като реализация на принципи, възгледи и идеи, които предстои да доразвием и обогатим. Основавайки се на принципите на един „одухотворен” реализъм, арх. Попов пресъздава действителността чрез естетическа филтрация, която не идеализира и не разкрасява нещата, а запазва първичната им хубост, придава съкровената им същност, но очистени от делничната им повехналост, от случайното, несъщственото, нетипичното, баналното. Той ни показва неща, които всеки гледа, но не всеки вижда!

http://www.burggallery.org/



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes