Световен ден на фотографията – 19 август

Днес,
19 август се навършват 179 години, откакто фотографията е призната от Френската академия на науките и изящните изкуства.

Всъщност има и още една дата, смятана за празник на фотографията, но по-важното е да имаме безкрайни поводи да празнуваме най-младото и динамично развиващото се, осмо изкуство – това на светлината!
Чисто фактологически, за рожденна дата на това изкуство се смята 7 януари 1839 година, когато секретаря на Парижката академия на науките Д. Ф. Араго докладва пред Академията за изобретението на Дагер, т. е. когато това изобретение е академично признато. На практика първата фотография осъществява Ниепс 13 години по-рано (знаменитият “Изглед от прозореца на ателието”-1826г.), а Талбот прави своите “калотипии” (от които всъщност произлизат съвременните фотографски процеси) на вилата си през 1835 година…

Но на 19 август 1839 г. е направено официалното представяне на фотографския процес от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Френското правителство купува патента и незабавно го прави публично достояние.

Kратка история на самото възникване на празника, който празнуваме днес:
“Историята на най-големия фотографски празник започна като идея в спалнята на Корске Ара, млад австралийски фотограф в Канбера, Австралия. Пристрастен към свързването на хората, разказвайки техните истории и вдъхвайки положителна промяна в света, Корске започна това епично пътуване, за да промени света чрез фотографията. Идеята му е основана през 2009 г., а празникът Световен ден на фотографията отне повече от 9 години, за да се превърне в такова световно фотографско тържество, каквото е днес! Когато празникът стартира през 2010 г., само 250 души се регистрираха, за да участват в това глобално фотографско събитие. Решен да продължи да развива Световния ден на фотографията в организация, която ще повлияе на света за добро, Корски продаде свой собствен комплект камери за да финансира на проекта си. И така, днес, през 2018 г. Световният ден на фотографията достигна глобална социална аудитория от над 500 милиона души по целия свят, вдъхновявайки фотографи от цял свят да споделят своите истории, чрез изкуството на светлината.”

Резюме на още акценти от историята на фотографията:

Фотографията навлиза широко на потребителския пазар през 1901 г. с представянето на известни модели фотоапарати, а през 1925 г. се появява първият апарат “Лайка” с 35 мм черно-бял филм, какъвто се ползва и до днес.

Фотография се нарича процесът на създаване на изображения на реални обекти с помощта на светлината. Фотографията е едновременно теория, техники и методи за съхраняването на видими образи и клон от графичните изкуства, използващ тези техники като средство.

Думата фотография произлиза от гръцките думи φως, фос (“светлина”) и γραφις, графис (“писец”, “четка”) или γραφη, графи, означаващи заедно “рисуване със светлина”. Продуктът на фотографията се нарича фотографска снимка или просто снимка.

Опитите за „фотографиране“ датират още от времето на Леонардо да Винчи.

За рожден ден на фотграфията се счита 1799, когато Томас Уеджуд прави примитивен фотоапарат с надеждата да получи снимки, които да използва в орнаментацията на керамиката. Отказва се от проекта, тъй като изображението много скоро избелявало. През 1802 неговите експерименти са публикувани в The Journal of The Royal Institution (London).

Първата успешна фотографска снимка е от 1826 година и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс – той експонирал 8 часа при силна слънчева светлина, а за фотографска плака използвал полирана калаено-оловна плочка.

През 1829 е направен първият известен портрет на френски кардинал, сниман от Joseph Niece.

През 1941 Kodak предствавя своя цветна Kodacolor лента.

През 1995 японската фирма Касио (Casio) създава първата цифрова камера с LCD монитор.

В България художествената фотография е призната за изкуство през 1957 г.

През 1959 г. в тогавашния Техникум по графика (Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография) е открито редовно и задочно обучение по фотография.

Първата съхранена снимка на българи е от 1842-1843 година. На портрета са фотографирани във Виена възрожденецът Тодор Минков с майка си. Фотографията вероятно е направена от българина Анастас Йованович, смятат специалистите.

Пионерите фотографи, поставили началото и популяризирали фотографското изкуство в България, са Анастас Йованович, Атанас Стоянов, Тома Хитров, Георги Данчов и Георги Ст. Георгиев.

От 1993 г. фотографията започва да се изучава като отделна специалност в катедрата “Филмово и телевизионно операторство и фотография” на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ).

6 години по-късно, на 12 март 1999 год. е учредена и първата национална фотографска организация с идеална цел – Национално Сдружение ФОТОГРАФСКА AКАДЕМИЯ Янка Кюркчиева.

Честит празник, колеги!
Благодарим на всички, които допринасят за обогатяването и развитието на фотографското изкуство в България!

П.П.
И още нещо любопитно – догодина, всички ние от УС на НСФА, всички наши членове, колеги и приятели, както и всички други пристрастени от изкуството на светлописа, ще имаме троен юбилей:

180 години от признанието на фотография за изкуство
20 години Фотографска Академия Янка Кюркчиева и
10 години Европейски Месец на Фотографията – в БългарияКоментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes