“Тодор Славчев – фотоархив” с награда за художествена фотография за 2019 на община София

На 17 септември 2019, по повод деня на София, в Народен театър „Иван Вазов” бяха обявени Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата.
В категория “Художествена фотография” имаше 3 номинации, 2 от които бяха за събития от юбилейното 10-то издание на фествала Европейски месец на фотографията 2019. Другата номинация с организатор “Творчески колектив на Национално сдружение Фотографска академия Янка Кюркчиева” бе за фотоизложбатата „Голо тяло” на Георги Ст. Георгиев.
За нас е изключителна чест, че наградата бе присъдена на изложбата “Тодор Славчев – фотоархив”

Наградата бе връчена на Яна Узунова, внучка на Т. Славчев.

Ние от НСФА приемаме тази награда освен като висока оценка за усилията на Яна Узунова да съхрани и запази това богатство, и като признание за нашите усилия и труд, да подберем, продуцираме и представим пред публика тази невероятна фотоколекция – истинска образна памет на София и България.

Ето и извадка на новината в сайта на Столичната община за всички отличия за ярки постижения в областта на културата:

Лили Иванова получи Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура, която Столичната община връчва в Деня на София – 17 септември на церемония в Народния театър „Иван Вазов“.
“Творците превръщат София в духовен град и столица на духовността на България.” Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на церемонията. Кметът Фандъкова връчи награда на Милко Лазаров за филма „АГА“. “Изключително ми е приятно да връча престижната награда на журито на режисьора на един филм с огромен национален и международен успех. Филмът, който Националният съвет за кино определи за българската кандидатура за наградите на Американската филмова академия „ОСКАР” за чуждоезиков филм” – каза също кметът Фандъкова.

Носители на наградите са:

ЛИТЕРАТУРА – Иван Теофилов за книгата „Гласът на тишината”
ТЕАТЪР – Стефан Мавродиев за ролите му на г-н Уилис в „Лунните деца“ от Майкъл Уелър (режисьор М. Киселов) и Фойербах в „Аз, Фойербах“ от Танкред Дорст (режисьор Вл. Люцканов)
МУЗИКА – Софийска филхармония и Музикална агенция „Кантус Фирмус” за Тържествен концерт „120 години от рождението на Панчо Владигеров“, открил Европейския музикален фестивал на 21 март 2019 г. в зала „България“
ВИЗУАЛНО-ПЛАСТИЧНИ ИЗКУСТВА – Павел Койчев за изложба „Градината на тревата“, представена в галерия „Райко Алексиев“
ХУДОЖЕСТВЕНА ФОТОГРАФИЯ – Яна Узунова за фотоизложбата „Тодор Славчев – фотоархив”
КИНО – Филмов фестивал „Мастер оф Арт” – ІV издание, 2019 г.
АРХИТЕКТУРА, ОПАЗВАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО И ЕСТЕТИЗАЦИЯ НА ГРАДСКАТА СРЕДА – Пеньо Столаров за реконструкцията на сграда с музей към Боянската църква в детска градина
КРИТИКА И ЖУРНАЛИСТИКА В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА – Теодора Димова за статии в областта на културата в различни медии
ТАНЦОВО ИЗКУСТВО – Балет „Арабеск”, за премиерните спектакли The Bingo Project, „Нощите“, „Следобедът на един фавн“, „Опера diva“
ФОЛКЛОРНИ СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА – Недялко Недялков, музикант, за множество концерти, проект „Балканска Носталгия” и CD албумите GloBalKan Wonder Wheel и The Spirit of Bulgarian Traditions и др.
СЪВРЕМЕННИ ПЕРФОРМАТИВНИ И МУЛТИЖАНРОВИ ИЗКУСТВА – Венелин Шурелов за ретроспективна изложба в галерия Credo Bonum.

С уважение,
УС на НСФА



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes