“Тодор Славчев – фотоархив” гостува на Музея на Фотографията в Казанлък

Вчера, 22 октомври 2019 в 17:30ч., в Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства в гр. Казанлък се откри изложбата “Тодор Славчев – фотоархив”.

Г-н Папукчиев, директор на музея започна с думи на благодарности към наследницата на автора, г-жа Яна Узунова (внучка на Т. Славчев) за усилията и за съхранението на този безценен архив от образи от отдавана отминали години, в които най-достоверно можем да се върнем единствено чрез фотографията. След това даде думата на зам. председателя на НСФА.

Г-н Юрий Трейман разказа на всички посетители за съвсем наскоро обявените награди на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. И за огромното удовлетворение, че в категория “Художествена фотография” имаше 3 номинации, 2 от които бяха за събития от юбилейното 10-то издание на фествала Европейски месец на фотографията 2019 с организатор “Творчески колектив на НСФА“. След журирането на номинациите, наградата бе присъдена на изложбата “Тодор Славчев – фотоархив”. Грамотата към наградата бе връчена лично на Яна Узунова на 17 септември 2019, в Народен театър „Иван Вазов” на официална церемония по повод деня на София. Г-н Трейман сподели, че НСФА приема тази награда освен като висока оценка за усилията на Яна Узунова да съхрани и запази това богатство, и като признание за усилията и труда на екипа на НСФА, да подберат, продуцират и представят пред публика тази невероятна фотоколекция – истинска образна памет за София и България.

След встъпителните слова на домакина и организатора, думата взе г-жа Яна Узунова, която разказа на гостите за историята на възникване на изложбата. През етапа на нейните лични разктития, когато е подреждала архива, до момента в който е решила, че тези фото-документи трябва да бъдат споделени с публиката на съвремието. После сподели и разочарованията, които е срещнала по време на търсене на помощ и подкрепа от най-различни институции, а най-накрая обяви за огромната си радост и удовлетворение от срещата си с ф.х. г-н Явор Попов, председател на НСФА – благодарение на който Фотографска Академия застана отговорно до нея, за да стане реалност нейната мечта.

Изложбата ще бъде експонирана до 4 ноември, така че всички, ценители на фотодокументализма, запечатан от майстора на това изкуство Тодор Славчев, е най-добре да отидат и да се насладят на тази разходка с машината на времето.



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes