ВЪЛШЕБНИТЕ СТЪКЛА на Петър Арнаудов – изложба в Галерия SYNTHESIS

Галерия SYNTHESIS представя изложбата

ВЪЛШЕБНИТЕ СТЪКЛА на Петър Арнаудов

Събитието е част от програмата на
11-тото издание на Месец на фотографията,
организиран от Национално сдружение
Фотографска академия „Янка Кюркчиева“

Куратор: Бедрос Азинян
19 септември – 21 октомври 2020г.

Откриване: 19 септември, 16:00 до 20:00 ч.

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ продължава линията на галерия Синтезис, да показва автори оставили значима следа във фотографията от началото на 20-ти век. Тя включва 60 непоказвани досега, фотографии на казанлъшкия фотограф Петър Арнаудов, заснети в периода 1899 – 1933 г.

Петър Арнаудов е един от първите военни кореспонденти на България. По време на Първата световна война заснема бойния път на 23-ти Пехотен Шипченски полк, като документира бойните полета, окопите, живота на войниците, несгодите и крайните лишения. Негови са и снимките от  завръщането на полка в гарнизона в град Казанлък. Освен известен фотограф Петър Арнаудов е и самодеен актьор, който повече от 50 години е основна фигура за театралната дейност на читалище „Искра“ в Казанлък. Роден през 1879 г. Петър Арнаудов прекарва живота си в град Казанлък като документира всички значими събития за града. Едно от тях е  откриването на площада с Царската чешма. Години след това пред фотообектива му застава и цар Борис III. До края на живота си Петър Арнаудов остава верен на фотографията (умира през есента на 1960 г. на 81 години). Фотографското му ателие – малка барака в центъра на Казанлък (където днес е кино „Искра“) е средище на културната мисъл и важна част от творческия живот на града. То е изпълнено с оригинални фотографии – портрети и семейни снимки, част от които са включени в изложбата. Малка част от неговия архив – стъклени плаки и хартиени фотографски копия – са съхранени  от наследниците му, а за друга се предполага, че е в архивите на Националния военноисторически музей. Петър Арнаудов лично подарява на историческия музей „Искра“ в Казанлък албум с безценни снимки, проследяващи бойния път на 23-ти Пехотен Шипченски полк. Във фонда на музея се съхраняват и няколко значими негови фотографии: на щаба и войниците от полка,  пункта на Червения кръст в Татаркьой до Одрин, позицията Повиен срещу сърбите  и завръщането на казанлъшките войници от фронта през Балканската война. Част от тези фотографии са включени в изложбата. В спомените си, най-големият внук на Петър Арнаудов разказва, че дядо му е първият военен кореспондент, заснел влизането на българските войски в падналия Одрин. Негови снимки са публикувани във френското списание „Илюстрасион“. За разлика от театралната дейност на Петър Арнаудов, работата му като фотограф, и особено като военен кореспондент, е слабо проучена. Изложбата е резултат от шест годишно проучване на архива на Петър Арнаудов от казанлъшкия фотограф Бедрос Азинян, като подборът и техническата обработка на снимките също са негово дело. Изложените фотографии са репродуцирани от оригиналните стъклени плаки. За изложбата и фотодокументалната книга, която я придружава са използвани материали от:  Исторически музей „Искра“ – Казанлък – фонд „Нова история“ и фонд „История на България XV – XIX век“, личен архив на семейството на фотографа Петър Арнаудов, Държавен военно-исторически архив – Велико Търново и личен архив на фотограф-художника Артин Азинян.

За куратора на изложбата:
Бедрос Азинян е роден през 1960 г. в Казанлък. Завършва в ССУПФ “Юлиус Фучик” – София. От 1985 г. е член на Клуба на фотодейците в България. Обявен е за фотограф на годината (1986) на сп. “Българско фото”. През 1987 г. специализира в Германия. Удостоен е със звание фотограф-художник от Министерство на културата (1990), а през 1995 г. получава наградата “Фотограф на годината” на Община – Казанлък. През 2004 г. получава Златната статуетка на Национално сдружение Фотографска  Академия за изключителен принос в развитието на българската фотография. Носител ма множество фотографски награди в България и чужбина.  Главен организатор на Националния фотопленер “Долината на розите”, гр. Казанлък. Инициатор и организатор на фотоконкурса „Човекът до мен”. Идеен организатор и вдъхновител за създаването и откриването на първия Музей по фотография и съвременни визуални изкуства в България. През последното десетилетие е посветил времето си в опазване фотографското наследство на казанлъшките фотографи. Работи със стари архиви, като този на Петър Арнаудов и на своя баща, известния фотограф Артин Азинян. В периода 1981 – 1990 е завждащ фото и кино архива на Дом – паметник на връх Бузлуджа.  През 2018 г. участва във филм на The Travel Show по BBC World News и във филм на Дискавъри, в които са показани негови авторски фотографии от историята, на паметника на връх Бузлуджа

Изложбата се реализира със съдействието на Община Казанлък и Фотосинтезис.
Изложбата е съпътствана от фотокнига, която включва над 200 фотографии на Петър Арнаудов и предговор на д-р Чавдар Ангелов. Нейн съставител е Бедрос Азинян. Книгата е публикувана с подкрепата на: Министерство на отбраната на Република България, Национален комитет за  отбелязване 100 години от Първата световна война, Община Казанлък, Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“, Исторически музей „Искра“ – Казанлък, Ротари клуб – Казанлък и Общинска библиотека „Искра“ – Казанлък.
Книгата може да бъде разгледана във Фотосинтезис.

За повече информация:
Надежда Павлова – 0888392389, nadezhda_pavlova@hotmail.com
Светлана Дамянова –  0885 901 296, svetly.damianova@siff.bg

Галерия Синтесис, бул. “Васил Левски” 55
Работно време:
понеделник – събота 10-20 ч.Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes