“Снимките говорят” 2021 – 5-то издание на конкурс за художествен анализ на фотография

Обичаш да пишеш?
Да снимаш?

Да разказваш?

Което и да е от трите (или и трите) – добре дошъл!

Ние, от Национално Сдружение Фотографска Академия „Янка Кюркчиева”,

с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”

и с подкрепата на:

галерия-книжарница София ПРЕС
и Сайта Фото Свят (www.fotosviat.bg)

организираме за пета поредна година конкурс под надслов

Снимките говорят

Тази година Ви предлагаме 30 снимки на членове на НСФА, селектирани от жури в състав ф.х. Явор Попов – председател, Боряна Симеонова – студент в НАТФИЗ и Антон Василев – студент в НБУ.
Изложба на избраните снимки, заедно с най-добрите анализи, ще бъде показана в галерия-книжарница София Прес като част от официалната програма на 12-то издание на „Европейски Месец на фотографията“ 2021.

Кой може да участва?
Всеки!
Конкурсът е отворен за всички, завладени от магията на словото, провокирано от фотографията.

Как се участва?
кликнете върху този ЛИНК или върху банера по-долу и там ще намерите 30-те фотографии за анализ.

Изберете до 3 фотографии и опишете с думи това, което те ви говорят – тоест, анализирайте ги.
И пак напомняме – правете художествен анализ, а не технически – все по-малко интересно е с каква техника и при какви параметри е заснет даден образ. Не забравяйте да обърните внимание на композиционните елементи (ако такива присъстват) във фотографията, както и на сюжета. “Добрият сюжет спасява лошата композиция. Добрата композиция спасява лошия сюжет. Хубава фотография = силен сюжет + добра композиция”. Денис Бучел. Попълнете данните за вашето участие и качете вашите анализи във файлове с формати – doc / docx / txt / pdf, в онлайн формуляра за участие, бутон към който ще намерите най-долу на тази страница.
Забележка – моля, именувайте файловете си с латински знаци, защото кирилицата е проблем при последващата им обработката и проверката на участията, Благодарим!

Какво означава “Снимките говорят”?
Снимките разказват на очите, но сърцето слуша приказката, радва се, смее се или тъгува, но никога не остава безразлично. Нека думата «анализ» не ви плаши. Разкажете това, което виждате и усещате, когато погледнете избрана и харесвана от вас фотография. По-долу може да прочетете три варианта за анализ на една и съща снимка. Текстовете са само примерни. Имате свободата да изразите себе си чрез стил, който сметнете за подходящ.

Какъв трябва да е обемът на анализа?
От 100 до 300 думи.
На този линк можете да видите примерен анализ, направен от куратора и координатор (на първите 3 издания) на този конкурс Денис Бучел.

Кое е новото, необичайното и различното от стандартните фотоконкурси!?
Това, което журито ще оценява в този конкурс, е направеният от вас текстови анализ към предоставените снимки. Всички сме чували фразата “Една фотография казва 1000 думи”. Е, дойде моментът да чуем вашите мисли. И вашите “1000 думи” – но по нашите условия нека са 300!

Краен срок – 16 май 2021
Журито ще обявим допълнително.

Награди:
За най-добрия анализ, авторът му ще спечели фотоапарат Fuji INSTAX Mini9 + 3 комплекта консуматив.


Кога и къде ще е изложбата?
На 15 юни (18:00ч.), в галерия-книжарница София ПРЕС ще бъде откриването на изложбата и обявяваването на победителите.
В изложбата ще бъдат експонирани всички 30 фотографии и най-добрите анализи към всяка от тях.

Добре дошли!

Проект „Снимките говорят – Анализ на фотографии 2021“ се изпълнява от НСФА „Янка Кюркчиева“
с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма “ПУБЛИКИ”, Модул “Творческа намеса в дигитална и публична среда”.5 коментара + Добави своя коментар

 • Здравейте,
  с удоволствие ще се включа в тази инициатива. Имам един коментар по темата относно броя на позволените думи. Ако анализа не е технически, а художествен, това предполага по-свободно изразяване и споделяне на лични виждания и усещания. Когато един автор напише художествено произведение той започва да го адаптира към изискванията на книгоиздателя, като редактира една голяма част от него, не количествено, а качествено. Изискването, в случая, за лимит на думи ограничава изначално авторите да направят подробен анализ и да внушат на читателя своите мисли, разсъждения и чувства.
  Някои снимки се нуждаят от повече внимание. Някои снимки искат повече разсъждения, особено когато са предварително режисирани.
  Поздрави!

  • Здравейте г-н Недялков,
   радваме се че този различен конкурс провокира интереса Ви и ще очакваме да се включите.
   По отношение на дефинирания диапазон от 100 до 300 думи – още когато го организирахме през първата година, целия УС на НСФА тогава, взе решение, че идеята на Денис Бучел е чудесна. Но след като постъпят предложенията, тези анализи ще се четат от избраното жури с нужната отговорност и внимание. Тогава преценихме, че е добре тези аналитични думи да бъдат в някакъв разумен максимум. Затова насочихме вниманието на 100-300. Тоест, авторите-анализатори да се стараят да бъдат по-лаконични в тълкуванията на импресиите си, за бъдат по-бързо и ясно разбрани от прочита на журито. Все пак това не е литературен конкурс, а по-скоро фотографски. Благодарим за разбирането, очакваме Ви…
   С уважение,
   НСФА

 • Здравейте!
  Бих искал да попитам дали, в случай, че съответният участник пише за 3 фотографии, ограничението от 100-300 думи важи за общия анализ на трите или поотделно за всеки текст, при което може да се изпратят например три анализа по 250 думи?
  С уважение,
  Р. Георгиев

  • Здравейте г-н Георгиев,
   благодарим за интереса Ви към този различен конкурс!
   Ограничението 100-300 думи е за всяка фотография поотделно – т.е. можете да изберете до 3 кадъра и да напишете общо до 1000 думи за трите!
   С други думи, нямаме автоматичен преброител, който да отхвърли текст с 305-310 думи примерно! Правим проверка в wordcounter, единствено в случай, в които очевидно участника не е прочел условието и е пратил 2-3 страници текст за 1 кадър ;)
   Очакваме вашето участие…

   С уважение,
   НСФА

 • Здравейте отново. Преди време говорих по телефона с господин, който ме зарадва, че мой разказ се е класирал към една от фотографиите. Каза, че ще изпрати каталог на адреса, който му дадох. Изминаха няколко месеца от тогава. Опитах се да се свържа с него чрез галерията, но не успях. Опитах се да открия информация къде ли не относно избраните творби към всички снимки, но тя липсва. Можете ли да ми съдействате?

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes