“Kуба в черно и бяло” – фото изложба на проф. д-р Росен Коларов в Пловдив

“КУБА в черно и бяло”

На 24 юни в 18:30 в галерия ФОТОМАХ, Пловдив се откри
поредната чудесна фотоизложба на проф. д-р Росен Коларов.

Домакина Милан Христев, AFIAP покани ф.х. Явор Попов (експредседател на НСФА) да сподели своите мисли за автора и неговите търсения в интерeсния му и дълъг път през светлината. Пред пълната зала с именити пловдивски фотографи и деятели, както и много приятели и колеги на проф. д-р Коларов, г-н Попов разказа в резюме за кариерата на Росен (наш колега и дългогодишен член на НСФА) като творец и за неговите водещи принципи при фотографирането в този жанр, споменавайки легендарните Анри Картие Бресон и Роберт Капа, бащи на модерния фоторепортаж и ерата „Магнум“! Думите му няма да можем да преразкажем, но бяха силни, въздействащи и докосващи онзи фин смисъл, който Росен е вложил в тази колекция. Представени са 35 фотографии, създадени в Куба. Решени са в черно и бяло. Показват хората на Куба и тяхното ежедневие. Част от снимките са посветени на стара Хавана. Изпълнени са с топлотата на кубинците, като отразяват техните съдби. Показана е и част от природата на тази прекрасна страна.

А ето и думите за изложбата на самия автор:
“Да фотографираш КУБА
През 2026 година ще се навършат два века от създаването на първата снимка. От тогава фотографията съпътства човечеството. Тя е от онези велики открития, които пишат модерната история на света. Фотографията постепенно навлиза във всички сфери на живота. Претендира да отразява обективно света около нас, но и безспорно изисква много умения, усет и контрол на емоциите. Благодарение на технологиите, в днешно време всеки може да нарече себе си фотограф. Всеки носи в себе си устройство, което има възможностите и на фотоапарат. И така запечатва всичко, което привлича вниманието. В този ход на размисли се обръщам към теб, драги приятелю, за да представя през моя поглед една от най-красивите страни в света – Куба, с нейната природа, топлота, пури, ром и ярък колорит. Цветовете на Куба са искрящи и наситени, с уникални нюанси. Чистият въздух засилва възприятията и впечатленията проникват дълбоко в съзнанието. Там те събуждат онези прекрасни детски спомени, които отдавна са потънали някъде дълбоко, дълбоко в сърцето. Припомняш си как си откривал и опознавал света и как ти е въздействало всичко ново, как цветовете около теб са те карали да се взираш в красотата, докато почнеш да се чувстваш частица от магията. Това, обаче, е само част от видяното и почувстваното в Куба. Зад фасадата от цветове и красота стоят хората – сърдечни, спокойни, добри, готови да помогнат. Ежедневието им е изпълнено с радости и тъга, успехи и несполуки, трудности и удоволствия. “КУБА в черно и бяло” е изложба с фотографии “без ретуш” – каквато я видях през обектива на фотоапарата си. Черно-белите фотографии боравят с богатството от нюанси само на една цветова гама – гамата на сивото. Тези фотографии субективно отразяват действителността, пречупват я през съзнанието, емоциите, интелекта и духовността на фотографа у мен. Оставям те, драги приятелю, да потънеш в очарованието на многолика Куба и на нейните прекрасни хора.”
Росен Коларов 

Ето и репортажи от медиите:
БНТ, след 20:40 мин.
БНР, Радио Пловдив

И разбира се галерия с фоторепортаж от откриването:



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes