40-то FIAP Международно Биенале за младежка фотография в Белгия

Младежкото биенале на FIAP (Международната Федерация за Фотографско Изкуство) е най-старият конкурс в света за младежка фотография.
Провежда се в 2 възрастови групи:

  • за автори до 16 години
  • за автори до 21 години

Тази година, със закъснение от една година, се организира поредното 40-то издание в Белгия!
Ако не сте забравили, през 2018 г. FIAP възложи на НСФА „Янка Кюркчиева“ организирането на 39-то издание на този престижен младежки салон.
В биеналето тогава се включиха 452 автора от 18 държави. И в двете категории най-високите оценки получиха колекциите на Оман. Но България също имаше своите звездни мигове – и в двете категории! Сред малките, нашата колекция си подели 6-то и 7-мо място със съседите ни от Македония и бе отличена с FIAP диплом, а фотография на Кристофър Йорданов му донесе индивидуален FIAP бронзов медал. При по-големите пък, колекцията ни завоюва трето място и FIAP сребърен медал. 14 от 20-те снимки, включени в българската колекция до 21 години, бяха на ученици от Националната гимназия по полиграфия и фотография, не навършили още 18 години. Изложбата от биеналето бе експонирана в коридорите на НДК и бе част от културната програма на Председателството на страната ни на Съвета на Европа, а също и част от 9-тото издание на Европейски месец на фотографията! И никак не случайно, че за да визуализираме поканата за текущото юбилейно издание на биеналето използвахме именно двата кадъра, от двете възрасти, с най-високи точки от журирането.

Ето защо отново правим ОФИЦИАЛНА ПОКАНА към всички български младежи занимаващи се с фотография, да изпратят свои фотографии за селектиране на българската колекция, която да ни представи отново в този престижен световен конкурс.


УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

На участие имат право:
–        Родени след 1 ноември 2004 г.  – за колекцията на България до 16 г.
–        Родени след 1 ноември 1999 г. – за колекцията на България до 21 г.

ТЕМА  – СВОБОДНА

ЗА ФАЙЛОВЕТЕ:
Файловете за прожекция и за създаването на каталог трябва да бъдат във формат JPG, 10 или 8 компресирани и по-големи, с минимален размер 2400 пиксела. Файлов размер – максимум 5 MB.
Всички стилове и творчески техники са разрешени. Всеки участникът трябва да използва латински букви за именуване на творбите си. Всеки файл трябва да бъде наименуван както следва: Име на автора_месец на раждане_година на раждане_последователен номер (от 1 до 4) на фотографията. Пример: Ivan_Ivanov_05_2005_1.jpg
За имена на фотографиите не е разрешено да се използва означения като „без заглавие“ “без име” “XX” и т.н. Изображенията трябва да имат фотографски произход. Авторите трябва да имат всички права върху своите изображения като цяло, a и за всяка част от тях, ако са от миксирани образи. Авторите декларират, че са единствени автори на представените от тях фотографии (или всички части от тях) за участие в конкурса за избор на селекция за FIAP биеналето и във връзка с авторските им права, са съгласни приетите им фотографии във финалната селекция да бъдат ползвани и съхранявани за рекламиране на българските участия във FIAP биеналетата. С акта си на изпращане на творбите за биеналето, авторите декларират, че позволяват безплатно публикуване на техните изображения свързано с прожекцията (изложбата) от биеналето. Това може да включва и публикуване с ниска разделителна способност на уебсайта на FIAP или на федерацията организатор, както и др. сайтове.
ВНИМАНИЕ: Фотографии на голо тяло са строго забранени!
Всеки автор може да кандидатства с не повече от 4 файла.
Реалната възможност за включване в родните колекции (при много добри творби, оценени високо от националното жури) са максимум 2 произведения от автор.
Тоест, за Белгия ще бъдат избрани 2 колекции от по 20 фотографии (от между 10 до 20 автора).
След националния подбор, творбите от тези 2 колекции ще бъдат изпратени от НСФА (оперативен член на FIAP) за финално журиране от известно жури, членовете на което са избрани от директора на Младежката служба на FIAP, г-н Курт Бачински, HonEFIAP, съвместно с организатора – BFF, Белгийска федерация на фотографите.
В 40-тото издание жури панела е следния:
Kurt Batschinski, HonEFIAP, MVÖAV – Австрия
RomainNero, EFIAP/p, HonEFIAP – Люксембург
Anne-Marie Vermaat, MFIAP – Нидерландия
Alternates (резерви): Herbert Gmeiner, MFIAP – Австрия; Yvon Piazza, EFIAP – Люксембург; Marcel Van Balken, MFIAP – Нидерландия.
Решението ще бъде изпълнено съгласно инструкциите на FIAP, без право на обжалване.
Членовете на журито от различните страни разбират най-новото от фотографията, фотосесиите и фото техниката, които често се използват от днешната младеж.
Оценянето и решенията ще се отделни в двете категории.
Категория I: до 16 -годишна възраст (родени след 01.11.2004 г.)
Категория II. до 21 -годишна възраст (родени след 01.11.1999 г.)

Краен срок за подаване на файловете: 24 октомври 2021 г.
Изложба от 40-то FIAP Международно Биенале за младежка фотография: Юни 2022 г.

Очакваме Ви младежи! За да пребъде родната фотография силно желаем всички Вие от малки да имате спокойните условия и среда да създавате и безкрайно вдъхновение да творите.
Силно се надяваме и ще се радваме на вашите успехи и растеж!
Само всички заедно – големи и малки, можем да обогатяваме образното наследство на България и да го популяризираме по света – една от водещите цели на Фотографска Академия.

С уважение
УС на НСФАКоментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes