Снимките говорят 7 – 1-1

Саша Веселинова Ботева – финалист

с анализа си върху кадъра на Ф.х. Янка Кюркчиева, AFIAP:

Човечеството от векове се стреми към красота и грация. Изкуството има праисторическа история. Години наред хората бродят из страните, откриват нови светове и търсят пътя, за да стигнат до музея, който ще ги отведе назад, във времето на зараждащото се изкуство. И с какво очарование хората се вглеждат в скулптурите бели, прецизно изваяни от камък. Учудени от красотата им, хората, може би туристи, забелязват всички детайли. Но по онова време дали всички са знаели що е то изкуство? Скулптури, релефи, картини и още много други. Може би пък туристите са професори с дългогодишен опит? Хората от миналото са правили своите схематични модели и постепенно са стигнали до реалността – човека.
Гримасата, жестът и емоцията са се натрупали в тази скулптура. Ала хората може би се чудят: къде са ръцете на този човек от реалността? Като пренесен в друго измерение, фонът на фотографията остава едноцветен. Снимката в черно-бели цветове допълва празната стая – куб от четири стени, където мъжете с очилата са впили поглед в тази скулптура в силова линия, открояваща белезите на историята и отпечатъка на изкуството – детайлност, разбиране и осъзнаване.
Явно е настъпило времето, в което хората са разбирали повече за себе си и не са се срамували да се покажат. И тази изящност, и тази красота, и тази изпипаност… Те всички обхващат периода на миналия век. Но какво всъщност ти казва снимката? Какво ти говори? Погледни я. Оказва се, че само най-добрият кадър те пренася толкова добре назад в миналото. Но хората не намират отговор на един въпрос: защо са незавършени някои скулптури? Не и тази. Защото тя някога е била завършена. А това, което е останало от нея, е част от историята на изкуството и за да може да се пренесеш във времето на модернизма, е необходимо да се вгледаш в тази съвършена фотография.

Саша Веселинова Ботева

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes