Снимките говорят 7 – 11-2

Стефка Тодорова Николова – финалист

с анализа си върху кадъра на Ф.х. Петра Атанасова:

Високо, високо, почти в облаците, керванът на живота крачи по своя път. Не път, а пътека – тясна, стръмна, отвесна. Пропаст от едната страна, а от другата – ниско долу се откроява водна повърхност, която се слива и прикрива от надвисналите облаци. Всичко е едно цяло, но не и в покой.
Пет коня и двама мъже в колона по тясната гола скална пътека. Самарите на гърба на животните подсказват дейността на тази група. За поредния тежък товар ли отиват, или вече са гo разтоварили? Това е техният живот. Животните пристъпват бавно, с наведени глави – дали защото са уморени, или внимават да не се подхлъзнат по трудния път. И хора, и коне гледат пред себе си. Отклоняването на вниманието дори за миг би било опасно. И така всеки ден – от изгрев до залез, в студ и пек. Пътуване в неизвестното, но едва ли пътешествие. Движението е изначално заложено в човека и животните. Когато е на път, човекът учи, преоткрива не само света, а и себе си. Ако се отклони от пътя, пропада в пропастта.
Седем фигури като черни сълзи от небесната шир. Седем създания на природата, част от сътворението. Едновременно и долу, и горе. Над колоната облаците размесват форми и черно-бели нюанси. Създава се усещането, че групата се движи сред тях. А те, огромни и във формата на вълни в океан, се спускат и издигат до безкрая. Тяхната енергия преминава в мъжете. Какви ли мисли и чувства се стелят в душите им? Всеки ден животът започва като че ли отново – работа, работа… оцеляване. Всеки ден е на ръба на имането и нямането, на надеждата и безнадеждността, на живота и смъртта. Трудът запазва човешкото в тях и придава смисъл на живота им. Керванът върви напред и нагоре по прашния безкраен път, без да оставя следи. Но посоката е вярна.

Стефка Тодорова Николова

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes