Снимките говорят 7 – 13-1

Ивана Върбанова Връбчева

с анализа си върху кадъра на Ф.х. Николай Василев, EFIAP:

Тази фотография ме връща в миналото, в епохата на старите неми филми. И както тогава, и тази картина няма звук, но всеки един от елементите ѝ разказва историята на „черното злато“. Това е времето, когато се появяват първите рафинерии. Златните години на САЩ – „Бурните 20“, преди Голямата депресия. Годините, когато индустриализацията е в своя възход, а нефтопреработката се състои от дестилационни единици за суров нефт.
На пръв поглед снимката е черно-бяла, но в действителност се различава голямо нюансиране на сивото. Основен фон са четири дестилационни колони. Според височината им количеството на преработвания петрол в тях не е голямо, но според номерацията им можем да добием представа, че рафинерията е с висок капацитет на добив, което се потвърждава и от комина и тръбите, които се виждат на заден план. Производството на горива е тежък и рискован процес. Всички колони са покрити с черен прах, остатъчен материал от продукцията. Черният прах е навсякъде, покрил е земята, полепнал е по дрехите и кожата на работниците. Образувалата се мъгла също е вследствие на черните невидими частици във въздуха. Сякаш цялата фотография е „облечена“ в черна риза, символ на тежкия труд. Неслучайно в испанския език има такъв израз – tengo la camisa negra, който се превежда като „тежко ми е на душата“.
И въпреки това телата на работниците сякаш вибрират. Хванали с две ръце метлите си, като партньорки за танц, те едва докосват черния под. Превръщайки своята работа в танц, фигурите им приличат на герои от филм на Чаплин. Целите покрити със сажди, без всякакви предпазни средства, те са щастливи, че имат работа.
Има някакво очарование в заводите, идващо от надеждата, че утрешният ден ще е по-добър от днешния. В същото време има и някаква тъга, резултат от тежкия и непосилен труд. И ако парафразирам един от началните надписи на шедьовъра на Чаплин „Хлапето“: „Филм с усмивка, а може би сълза…“, ще се получи: „Снимка с надежда, а може би тъга…“.

Ивана Върбанова Връбчева

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes