Снимките говорят 7 – 19-1

Веселина Борисова Берова – финалист

с анализа си върху кадъра на Ф.х. Росен Коларов:

Таралежите се раждат без бодли. Няколко часа след това по голата им кожа се появяват малки пъпчици, които не след дълго се разпукват и от тях се подават иглички. След още няколко часа игличките се втвърдяват и вече по нищо не се различават от бодлите на родителите. От малки беззащитни топки таралежите се превръщат във възрастни със здрави нокти, остри зъби и твърди бодли. Научават се да ловуват и да се защитават, за да оцелеят. Напомня на човешкото порастване, нали?
На това ми заприличаха момчетата от снимката – на малки таралежи, с все още недостатъчно твърди бодли. Опитвайки се да изглеждат големи и страшни – с недетски погледи, прически, стойки. Повтаряйки видяното от възрастните, групата от трима е обединена около лидера – сериозен, нетърпящ възражения и… въоръжен. Затова е и в центъра на композицията. От двете му страни са приятелите, с по-голям размер от техния, но мъжки палта. А зад тях… Зад тях наднича детството – малко притеснено, малко неразбрало, с още по момчешки къса коса.
Има мнение, че децата са tabula rasa. Иска ми се върху нея, наред с другите полезни и важни неща, да пише, че таралежите са невероятни животни, но често образуват гъста и непробиваема броня около себе си, подозирайки потенциална заплаха. Дори когато някой иска да ги погали. И най-често умират сами. Казват, от изтощение по време на зимния сън. Според мен – от липса на докосване и топлина.

 

Веселина Борисова Берова

 

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes