Снимките говорят 7 – 23-1

Антон Антонов Жеков – финалист

с анализа си върху кадъра на Ф.х. Гаро Кешишян:

Вгледаш се… на пръв поглед нищо повече от един гръб на непознат мъж. Примижаваш, погледнеш една идея по-внимателно: обръснатата глава, развитата мускулатура на гърба, ланеца на врата. „Мутра е, много ясно!“ – това ще си кажеш. Пък после ще се почешеш по главата, пък ще се запиташ защо точно този гръб трябва да е в центъра на композицията на снимката, нейният фокус, тя самата.
Какво бреме знае този гръб, този човек, че да е центърът на вниманието? Нима той е прероденият Атлас, който носи небосвода на плещите си и ни пази от рухването на света такъв, какъвто го познаваме? Или е древногръцкият герой Мило, задържал на плещите си падащия върху бащата на геометрията Питагор храм. Уви, това няма как да разберем, а и вътрешно имаме предчувствие, че това е много далеч от истината.
Все пак, остава дозата надежда, че дори да не е Атлас, този мъж носи отговорност на този силен гръб, носи тежестта на решенията си, на последиците от действията си и е направил осъзнатия избор, следвайки примера на поговорката от небезизвестния Брус Ли и се е помолил не за лесен живот, а за достатъчно здрав гръб и плещи, да издържи под напора на трудния такъв.

Антон Антонов Жеков

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes