Снимките говорят 7 – 4-2

Стефка Тодорова Николова – финалист

с анализа си върху кадъра на Ф.х. Петър Божков, EFIAP:

Съвършенство. Миг на затишие, покой. Дори човешката фигура тук би го разрушила. Сняг. Такъв, за какъвто мечтаем. Чистота. Такава, каквато не можем да постигнем.
И все пак човешкото присъствие е заявено. То е почистило пътеката. Спретнатият вид на къщите, накацали като птички по върха на баира, подредените под стряхата нарязани дърва, прострените дрехи, електрическите стълбове – хората, които са избрали да бъдат тук, са намерили начин да се чувстват добре.
Дългата, разрината от сняг пътека, свързваща къщите горе и неизвестното надолу, е очертана от двете страни с ниски дървени огради, които на места се разклоняват и отварят други пътечки. Прилепналите до оградата, посипани само със снежец голи дървета и храсти, създават усещането, че са клоните на дърво, чийто ствол е оградената пътеката. Горе, на върха, тя се разширява и разклонява и като че ли обгръща белите къщи. А в модела на световното дърво, разположено върху снежната пелена, те са неговата корона, която символизира божественото. В това пространство човекът е близо до Бог. Погледът се движи нагоре по пътеката. Но надолу и вляво накъде ли отвежда тя? Някъде там е кореновата система на световното дърво, другото пространство. Хората тук често се движат по тази пътека. Но се завръщат в своята крепост, за да се запази връзката и хармонията между небето и земята, между човека и божествената същност.
Снежната чистота заема по-голямата част от пространството и изпъква чрез контраста на черната гора. На човека тук често му се налага да навлиза в горския свят, но внимава в коя част от денонощието ще го прави. Защото е много тънка линията между видимото и невидимото, между горе и долу, между реалното и приказното, между божественото и другото, между живота и смъртта. Животът е цѐнен и, изведен от изкушенията на модерния свят, е запазен чист в съвършенството на природата.

Стефка Тодорова Николова

 

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes