Официално откриване на 14-ти Европейски Месец на фотографията

Фотографска Академия има удоволствието да анонсира, че 14-ти “Европейски Месец на фотографията” вече започна със своето първо събитие от програмата на фестивала в Казанлък. То се откри на 25 май и това беше фото изложба от чисто нова рубрика в “Месеца”, от която в бъдещи издания ще представяме изложби. Рубриката е с име “От Архива на НСФА - …” и от него става ясно какво ще е съдържанието на тези изложби – ще показваме колекции на значими имена на родни фотографи извадени от все по-големия (над 12000 фото оригинала) Архив Издателство Фотографска Академия България. Откритата вече изложба в Музея на фотографията е посветена на “Легендарния Петър Божков” и включва съвсем скромна част от огромното богатство, което ни беше дарено от снаха му по Коледата на 2022 г. За всички, които са любопитни кои фотографии на фотограф-художник Петър Божков, EFIAP сме подредили в зала, слагаме линк към фейсбук публикация на домакина – Музея на фотографията, но на живо си е най-добре. Заповядайте – изложбата ще е там до 15 юни. За да дадем възможност обаче на повече хора да се докоснат до това скрито и грижливо съхранено (от самия автор и наследниците му) творчество и богатство, същата изложба ще гостува в галерията на ф.х. Милан Христев, AFIAP “ФотоМАХ”, многогодишен партньор на “Месеца”. Този втори шанс ще е от 23.06. до 09.07. и също е в програмата на фестивала, като събитие номер 17.

Тук идва реда на по-голямата новина – наближава датата, на която “Месец на фотографията” официално ще бъде открит и това е 3-ти юни! Очакваме всички приятели и фенове на нашето светло изкуство.

14EMP23_SI

Откриването ще бъде с две изложби – “Фото Академика” 2023 (24-ти национален годишен преглед на фотографското изкуство в България) – на етаж 2 и “Гостоприемство, портрети, пейзажи” – сборна изложба на автори от Мароко – на етаж 1. Надяваме се, че ще бъде едно колоритно, богато и запомнящо се събитие. Защото освен Фото Академиката, която тази година се радва на повече фотографии от предното издание, фото изложбата “Гостоприемство, портрети, пейзажи” на гостите и официална делегация на Кралство Мароко, специално поканени за фестивала ни, ще е сцена на самата церемония по откриването.

Обичайно, на същата церемония се обявява и лауреата на статуетката Академика – големия приз на НСФА. След разглеждането на всички кандидатури, комисията обяви тримата с най-много номинации – ф.х. Галина Ушева, доц. Никола Лаутлиев и ф.х. Станка Цонкова – УША. На 03.06. в 17:00, в Пловдив в Дом на Културата “Борис Христов” ще започне церемонията, в която по-късно ще бъде обявен и тазгодишния лауреат на статуетката Академика.

Ето я и програмата на целия фестивал – от този ЛИНК можете да си свалите pdf, който можете да си разпечатате и сгънете на 3 в джобен формат. Същата програма във формата на диплянка вече се тиражира и ще бъде на разположение в Пловдив на откриването. Паметливите, ще си спомнят, че миналата година НСФА уреди автобус за всички желаещи да пътуват групово от София до Пловдив (и обратно). Тази година повтаряме тази възможност и покана – автобуса е 20 местен и е до изчерпване на местата. За да си резервирате място, позвънете на тел.: 0885012546 (Дора Стоева, член на УС), като резервацията става валидна след заплащане на такса от 10 лв. Час на тръгване – 9.00 ч. от стадион “Васил Левски”.
На 30 май ще публикуваме в отделна новина и номинираните в тазгодишната “Фото Академика”, за да могат всички те да си планират разходка до Пловдив и споделяне на всички тези фотографски емоции!

Фестивалът и проект “Европейски Месец на фотографията” е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г.
Благодарим!

С уважение,
НСФА



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes