Ежегодната изложба на FIAP отличниците отново е в Пловдив!

Здравейте уважаеми членове, приятели и партньори,
преди 2 седмици, открихме общата изложба на всички български фотографи с EFIAP отличия (и нива) и AFIAP отличия за 2022 г. Те са български творци, които обявихме още на 30 декември 2022, когато всъщност пристигнаха и техните одобрени документи от FIAP – линк към новината тогава. Ето отново списъка в низходящ ред на отличията им, както и фотографиите с които са представени в тази вече превръщаща се в традиция ежегодна изложба:
1. Мирослав Момински, EFIAP/gold – с 6 фотографии
(Вяра; Трудностите раждат мечти; Безвремие; Духът на миналото; Дъх на есен; Мечтание)
2. Минко Михайлов, EFIAP/silver – с 6 фотографии
(Последен изгрев за годината; Сутрешна мъгла; Самотният бегач; Три гълъба; Пловдив през зимата; Мъглив изгрев)
3. Юлий Василев, EFIAP/silver – с 5 фотографии
(Изгубен в матрицата; Самотен ум; Състояния на ума 4; Размисли; Изкривяване)
4. Антон Савов, EFIAP, ESFIAP – с 6 фотографии
(Арда, есенен меандър; Танц на дервиши; Сезон в сезонa; Разтегнати вселени; Големият взрив, вариант 22; Тосканска есен)
5. Владимир Карамазов, EFIAP – с 5 фотографии
(Прости; Кално детство; Улица в океана; Ръката на слънцето; Момчето от планината)
6. Константин Зайков, EFIAP – с 5 фотографии
(Езерото; Корабите; Кръговрат; Линиите на живота; Нереално)
7. Любомир Аргиров, EFIAP – с 5 фотографии
(Благословение; Йордановден; Локва; Нападател; Традиция)
8. Николай Христозов, EFIAP – с 5 фотографии
(Източен Берлин в черно и бяло; Студийно настроение; Заедно; Чувствена; Кучето се смее)
9. Радослав Свирецов, ЕFIAP – с 5 фотографии
(Мечтание; Падналият кораб; Свободна душа; Рай в синьо; Целувката)
10. Явор Мичев, ЕFIAP – с 6 фотографии
(Великден; Лице; Огнен ритуал; Буря над града; Солта на морето; Откриватели)
11 Димо Христев, AFIAP – с 4 фотографии
(Матера; Сахарска нощ; Керванът; Бяла Норвегия)
12. Мария Тодорова-Марчева, AFIAP – с 4 фотографии
(ВСИЧКО; Всичко се върти около Жената; Момиче с лавандулови пеперуди;  О, по-големи братко, колко си голям)
13. Христо Димитров, АFIAP – с 4 фотографии
(Черни пясъци на Вестрахорн; Ледена пещера Исландия; Исландия Аврора; Планината Eastrahorn Исландия)

FIAP_22_BG_SI

Всички те с удоволствие и отзивчивост приеха поканата на НСФА (както всички от всяка поредна реколта досега) след изложбата тези техни фотографии да обогатят фонда на АРХИВ ИЗДАТЕЛСТВО ФОТОГРАФСКА АКАДЕМИЯ – архив, който расте ежегодно с много творби. Нека си припомним и фактите от 2022, който са за първи път в НСФА/FIAP историята – редовния ни член Мирослав Момински стана първия ЕFIAP/g (gold/златен), а нови двама българи защитиха нивото silver/сребро и това са Минко Михайлов и Юлий Василев. Още 7 пък станаха отличници, а трима защитиха базовото ниво “Артист” на федерацията. С тази статистика в нашата малка страна те се превръщат в най-качествената група от световно признати фотографи за 1 година! И точно защото нивото е високо, решихме да отправим още едно поредно предизвикателство към всички тези творци! Поканихме ги да разгледат една наша идея, която ако харесат, да направим заедно нещо ново и различно с тази изложба. Изпратихме им един текст за благотворителна кауза свързана със създателката на НСФА Янка Кюркчиева. Те бяха първите които я получиха именно защото всичко свързано с FIAP в България се случва благодарение на волята на Янка преди години страната ни да е оперативен член на федерацията чрез Фотографска Академия. Без иключение и резерви всички приеха поканата да опитаме чрез серия от подобни акции и кампании да съберем средства за изграждането на паметник на създателката ни – г-жа Янка Кюркчиева. Ето го и краткия вариант на текста свързан с тази кауза, за която тепърва ще се чува много.

КАУЗА „За паметта на Янка Кюркчиева“

Серия от дарителски кампании за възпоменателен знак (монументално-декоративен и мемориален обект)

Догодина, през 2024 г. ще е 95 годишнината от рождението на г-жа Янка Кюркчиева, едно от ярките светила в българската култура, просвета и изкуства, и най-смелия визионер на фотографията в България. Също тогава е и 25-тата годишнина на Фотографска Академия. Наследството, което г-жа Кюркчиева ни остави със сдружението НСФА, заслужава жест към паметта ѝ, а с него дълбок поклон пред живота ѝ! Именно затова стартираме тези кампании и акции в навечерието на тези 2 годишнини, за да имаме повече време за постигане на голямата цел. Средствата от тези кампании и акции ще бъдат отчитани в отделен благотворителен фонд в сметката на сдружението, само за тази кауза. През 2028 г. се навършат 20 г. от както Янка ни напусна. Със сумата, която съберем до края на 2028 г. ще направим всичко по законовата уредба в РБ за проектирането, изграждане и узаконяване на подобен обект. 2029 г., е годината, в която е кръглия 100 годишен юбилей от рождението на г-жа Кюркчиева. Голямата цел на каузата, е г-жа Янка Кюркчиева да бъде удостоена с този паметен знак през 2029-та (мемориална плоча или паметник в градска среда) и той да бъде официално открит за 100 годишниния ѝ юбилей. С това събитие ще отбележим паметта ѝ и ще оставим за бъдещето най-достойната оценка за нейната личност, дела, житейски път и мисия! (Инициативен комитет: Юрий Трейман, Явор Попов, Надежда Павлова, Величка Тодорова, Дора Стоева, Иван Коловос, Антон Савов, Милан Христев и др. …)

Тази изложба е първата от серия от предстоящи кампании, за което членовете на УС на НСФА са дълбоко признателни на тези 13 световни фотографи застанали до нас в това благотворително начинание! Имаме изключителното удоволствие да съобщим, че още на откриването на 9 юни, една фотография беше запазена и купена. Към ден днешен има още 2, които даже вече са взети от ценителите им (те няма да имат възможност за повторно идване до Пловдив и вземане на творбите след закриването на изложбата), а днес с червена точка вече има четвърта творба, която е заявена от ценителите ѝ. В галерията по-долу ще видите как са аранжирани творбите по залите в ГХГ Пловдив, а разбира се там са опбелязани и вече откупените фотографии. На всички автори, чиито творби са откупени, честито! Това са: Явор Мичев, ЕFIAP със “Солта на морето”; Константин Зайков, EFIAP с “Линиите на живота”; Христо Димитров, АFIAP с “Черни пясъци на Вестрахорн” и Мария Тодорова-Марчева, AFIAP с “О, по-големи братко, колко си голям”. Можем да поздравим и ценителите, които са се сдобили с тези чудесни творби за добрия им избор! На всички можем да пожелаем още откупки, тъй като все още има 3 дни в които изложбата е достъпна (с вход Свободен) и можете да отидете да я разгледате и някой от останалите кадри да бъде ваш. Всички са в много стилни бели рамки (точно както изглеждат на визуализациите) и са чудесни фотографски изображения, достойни да украсят всяко едно интериорно пространство. Разкажете и на приятели за тази възможност – с всяка една продажба, целта за мемориалната плоча (или паметник) на г-жа Кюркчиева, става по-близка и възможна!

Послепис:
Ако стигнете до Градска Художествена Галерия Пловдив (на които благодарим за доброто домакинство) имайте в предвид, че изложбите там са 2 – на втория етаж е експонирана друга изключителна колекция на популярен български фотограф (също EFIAP) г-н Ивайло Сакелариев, отделна новина за която ще направим скоро. Неговата изложба се казва “Стъпки по пясъка” и е включена във фестивалната програма на 14-ти Европейски месец на фотографията, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г.

След като свалим изложбата ще направим втора новина свързана с изложбата “FIAP реколта 2022″, в която ще публикуваме подробен отчет на резултатите от нея, както и ще публикуваме галерия от снимки от церемонията на която лично присъстваше етичния директор на FIAP, г-н Пирлуиджи Ризато, MFIAP, EFIAP/d3, HonEFIAP от Италия и връчи FIAP отличията на всички.

С уважение,
УС на НСФА



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes