Изложба от архива на НСФА Легендарния Петър Божков

Събитие номер 17 в “14-ти Европейски Месец на фотографията” е за всички, които не успяха да разгледат тази значима изложба, с която тази година предпремиерно стартирахме фестивалната програмата в Казанлък, още на 25 май. Второто показване е при нашия уважаван колега и партньор ф.х. Милан Христев, AFIAP, който преди години откри галерия ФотоМАХ в Пловдив.

Ето няколко думи, които можем да кажем за изложбата:
В дните преди Коледа на 2022 г. получихме невероятен подарък. С нас се свърза снахата на Петър Божков, която ни покани в къщата си, за да видим дали ни интересува нещо останало от свекър ѝ. Нас, разбира се, ни интересуваше всичко. Прибрахме всички негативи на Петър Божков, подредени в класьори, по години на заснемане. В архива му има и десетки диапозитиви и много снимки копирани лично от него. Това, което ще видите в настоящата изложба, е малка част от богатството, което ни беше дарено, а ние ще съхраним за бъдещето.
Кой е Петър Божков?
Петър Божков е класикът на българската фотография. И това се знаеше още приживе, докато той беше сред нас. Неговото присъствие (да не говорим, че всичко, което казваше, се превръщаше в афоризъм) беше поведение на класик, но и сега вече, когато гледаме неговите работи в тази изложба, а него го няма – това е чувството, и това е което тази изложба показва. Знаем къде е неговата сила – в това едновременно да води художествен и документален разказ. Обикновено фотографията е постигала художествени ефекти, противопоставяйки се на собствената си документална природа. Петър Божков по един най-лесен, автентичен, разбиращ се сякаш от само себе си начин ги постига по обратен път – събирайки документалното и художественото. Роден във Варна. Удостоен със званията “Фотограф-художник” и ЕFIAP. Лектор на FIAP. Дългогодишен фотограф-художник към “Българска фотография”. Творец, критик, лектор, автор на множество публикации, член на журита, комисии, художествени съвети. Носител на български и международни отличия, участник в национални и международни изяви. Автор на самостоятелната изложба “Земя” (1973). Работи във всички жанрове, предимно пейзажи и репортажен портрeт. Той има усещането за българската земя не като сюжет или географско понятие, а като израз на българската душевност. Активно подпомага израстването на много млади таланти. През 2000 г. получава почетна грамота и почетната статуетка АКАДЕМИКА за изключителен принос в развитието на фотографията в България.”

14th_EMP_2023_event_17

Каним всички фенове на фотографията, както и наши приятели на откриването на тази велоколепна колекция:
23 Юни 2023 г.
от 18:00 часа
във фотоМАХ галерия,
гр. Пловдив, бул. “Пещерско шосе” 103

С уважение,
НСФА

14-ти Европейски месец на фотографията, е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г.



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes