Последно събитие в “Месеца” – лекционен панел “ФОКУС: ГРЪЦКА ФОТОГРАФИЯ”

ГАЛЕРИЯ СИНТЕЗИС
ПРЕДСТАВЯ

ФОКУС: ГРЪЦКА ФОТОГРАФИЯ
Лекционен панел с Олга Стефату, Ираклис Папайоану, Стратос Калафатис и представяне на гръцки фотокниги от Лиа Налбантиду / L.Loves Artists’ Books
22 юли (събота), 10:30-19:00 ч., Фотосинтезис.

Всички лекции ще се проведат на английски език без превод на български.

EMP23_20_SI

Галерия Синтезис и Фотосинтезис ви канят на Ден на гръцката фотография, част от съпътстващата програма на изложбата Chrysalis на Олга Стефату. В рамките на събитието гръцката фотографка ще говори за силата на фотографията да променя човешки съдби. Ще имаме и редкия шанс да чуем лекцията на един от най-изявените гръцки куратори Ираклис Папайоану, който ще сподели своя опит за ролята на куратора във фотографската изложба. Стратос Калафатис, който гостува на галерия Синтезис с изложбата “Атон: Цветове на вярата” през 2022 г., ще разкаже за любимите си фотографи, които са оформили неговия поглед. Във втората част на събитието, в неформална среща с публиката, Лиа Налбантиду ще представи селекция от фотокниги на съвременни гръцки автори.

11:15 ч.
Фотографията и правата на човека – Лекция на Олга Стефату, фотограф
Олга Стефату ще говори за силата на фотографията да свързва и променя съдби. Тя ще вдъхнови вярата ви в медията с истории и снимки от дългосрочните си проекти. Няма точна рецепта, но съществуват основни съставки, които да включите в практиката си и да преживеете малки или големи чудеса.

12:00 ч.
Куриране на фотографски изложби  – Лекция на Ираклис Папайоану, куратор
Лекцията ще разгледа различните аспекти на курирането на фотографска изложба. Как да подходим към курирането на фотографски проекти? Дали кураторската работа е средство да разкрием смисъла на една творба или да я интерпретираме по нов начин? Каква е ролята на куратора? С какви въпроси и проблеми може да се сблъска кураторът? Възможно ли е изобщо да избегнем поставянето на въпроси в процеса на куриране?

14:30 ч.
Герои и призраци – Лекция на Стратос Калафатис, фотограф
Стратос Калафатис ще разкаже за еволюцията на своето творчество през последните четиридесет години – от първите черно-бели филми до цветната фотография, през средния формат, цифровите технологии и работата с изкуствен интелект. Той ще представи героите, които са му дали насока и са повлияли на собствения му поглед. Накрая с удоволствие ще сподели с публиката част от проекта, върху който работи в момента – Via Egnatia.

16:30 – 19:30 ч.
1X10 Фотокниги: въведение в самиздат: книга с фотографии, фотокнига или нещо друго? Представяне на гръцки фотокниги от Лия Налбантиду, фотограф
Гръцката фотографка и основателка на платформата L.Loves Artists’ Books, Лия Налбантиду ще представи в неформален разговор с публиката селекция от 10 фотокниги, които са представителни за съвременната гръцка фотография.

Събитието се осъществява с подкрепата на Фотосинтезис и е в програмата на Месец на фотографията.

Olga Stefatou    Iraklis Papaioanu    Stratos Kalafatis    Lia Nalbantidou

За лекторите:
Олга Стефату е визуална артистка със специален интерес към правата на жените. Завършва фотография в Технологичния образователен институт в Атина, а през 2012 г. получава магистърска степен по мултимедийна журналистика от Университета в Болтън, Великобритания. Atelier délos е нейната творческа база в Атина, но работи по проекти из целия свят. Работата ѝ е показвана в институции като Музея Ага Хан, Канада; Пространство за изкуство Doha Fire Station, Катар; MOMus – Музей за съвременно изкуство, Гърция; Музея Бенаки, Гърция; както и в рамките на Месеца на фотографията в Лос Анджелис, фестивала Head On, Австралия и Les Boutographies, Франция. Стефату е била сътрудник на международни медии като Der Spiegel, Die Zeit, The Economist, NBC News и Vanity Fair. През 2021 г. е избрана да снима колекцията Dior Cruise 2022 заедно с още девет жени артистки от Гърция.

Ираклис Папайоану е роден през 1962 г. в Солун. Завършва физика в Аристотеловия университет в Солун, 1984 г., магистратура по фотография в Нюйоркския университет, 1992 г. и получава докторска степен по фотография от Школата по журналистика и масмедии към Аристотеловия университет в Солун, 2005 г. Работи като куратор в MOMus – Музея на фотографията в Солун от 1999 г. и е негов директор от 2016 -2018 г. В продължение на четиринадесет години е съорганизатор на ежегодния Международен фестивал на фотографията Photosynkyria, като през 2003 г. и 2006 г. е и негов художествен директор. Преподава фотография повече от 20 години. Публикувал е множество текстове и есета на тема фотография. Куратор е на редица исторически и съвременни изложби. Превежда на гръцки теоретични трудове на Вилем Флусер, Сюзън Зонтаг, Иън Джефри и Джулиан Сталабрас.

Стратос Калафатис е фотограф, куратор и преподавател, роден в Кавала през 1966 г. Живее и работи в Солун. Той е бивш състезател на гръцкия национален отбор по лека атлетика. След като завършва Аристотеловия университет в Солун през 1987 г., учи фотография в Академия за изящни изкуства във Филаделфия между 1991 и 1993 г. След завръщането си в Гърция организира множество изложби, семинари и уъркшопи. Участва в създаването на MOMus – Музей на фотографията в Солун и става директор на Фотографския център на остров Скопелос в Гърция. Негови фотографии са включени в множество самостоятелни и групови изложби, включително 10-то Венецианско международно биенале на архитектурата, гръцко участие; 10-то издание на PhotoEspana; Les Rencontres d’Arle; Музея за модерно изкуство (МоМА), Фукушима и Сага, Япония.

Лиа Налбантиду е родена в Солун. Завършила е фотография (BFA) в Columbus College of Art & Design, САЩ. Нейни фотографии и фотокниги са показвани както в Гърция, така и в чужбина. Работата ѝ е представена в частни колекции и институции като: EMST (Национален музей за съвременно изкуство) – Атина, MOMus – Музей на фотографията в Солун, Architekturbild EV – Щутгарт, Weserburg Research Centre for Artists’ Publications – Бремен, Gulbenkian Art Library – Лисабон. Занимава се с фотография от над 30 години и преподава на фотографи от всички възрасти.

Lia Loves Art Books (L.LAB) е основана от Лиа Налбантиду в партньорство със Стратос Калафатис, Studiotessera, Юстини Дракулаку и Никос Кахриманис. В основата на L.LAB са фотокнигите, издадени от авторите. Вдъхновени от фотографията, визуалните изкуства и разказването на истории, членовете на L.LAB подпомагат издаването на фотокниги чрез различни дейности и участия в изложения за арт и фотокниги.

 

14-ти Европейски месец на фотографията е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г.

С уважение,
НСФА



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes