Последни събития в “Месеца”

Скъпи приятели на фотографията и на фестивала “Европейски Месец на фотографията”,
имаме удоволствието да анонсираме, че програмата на “месеца” е към своя край, но и двете последни събития представят чуждестранни автори и са изключително интересни. Ето прес съобщението на нашите партньори и приятели от галерия Синтезис:

EMP23_19_SI

ГАЛЕРИЯ СИНТЕЗИС
ПРЕДСТАВЯ

CHRYSALIS
Изложба на Олга Стефату
20 юли – 16 септември 2023

Откриване: 20 юли (четвъртък), 19:00 ч. в присъствието на автора и Ираклис Папайоану, куратор в MOMus – Музей на фотографията в Солун

Дизайн на костюмите: Гурам Чачанидзе
Графично оформление: Никол Дечева и Панос Папанайоту

Куратор: Надежда Павлова

Галерия Синтезис представя изложбата Chrysalis на гръцката визуална артистка Олга Стефату. Chrysalis е серия от портрети, която акцентира върху индивидуалността на жени бежанки търсещи убежище в Гърция.

Родом от Сирия, Иран, Ирак, Афганистан, Камерун и Конго, жените застават пред камерата в златни костюми, изработени от спасително фолио. Портретите и придружаващите ги текстове представят различния опит на всяка жена и нейния път на миграция, а декорът поставя в центъра на изображението нейното смело поведение. Процесът на работа с Олга Стефату им дава възможност да се покажат пред света такива, каквито искат да бъдат видени: като личности, напуснали родното си място по различни причини, със свои собствени очаквания и надежди за бъдещето.
“Избягах заради политическото и полово потисничество. Пресякох границата между Иран и Турция през нощта. […] Трафикантите ме удряха, за да тичам по-бързо. Стъпалата ми кървяха. На лодката за Лесбос бяхме повече от 40 души. Два пъти паднах в студеното море. […] Сега имам разрешение за пребиваване. […] Не говоря нито гръцки, нито английски. Готвенето се превърна в моя начин за общуване. В Атина се чувствам свободна. Искам същото за всички жени в моето общество. Като мен в този момент, когато говоря за мечтите си пред камера. Обичам да танцувам.”, споделя Махбубе от Иран.
От 2014 г. насам повече от 1,2 милиона души, бягащи от конфликти, насилие и преследване, са минали през Гърция, предприемайки рисковано пътуване в търсене на безопасност и по-добър живот в Европа. Десетки хиляди все още се намират в страната, като много от тях живеят в лоши условия.
„Водена от символиката на златния цвят, промених предназначението на материала, който се превърна в синоним на пътуването на бежанците и в сътрудничество с дизайнера Гурам Чачанидзе го превърнахме в дреха. Всеки костюм е уникален и отразява духа на жената, която го носи“, споделя Олга Стефату.
Chrysalis е последният стадий, през който преминава ларвата, преди да се превърне в имаго. Тогава настъпва огромната метаморфоза и бъдещата пеперуда, все още затворена в златния си пашкул, се готви да разгърне крила за първи път.

Това е първото представяне на Олга Стефату пред българската публика. Нейният дългосрочен проект Chrysalis е показван на Атинския фотофестивал през 2022 г., в MOMus – Музей за съвременно изкуство като част от Фотобиеналето в Солун през 2021 г., в Mузея Ага Хан в Торонто и в Пространство за съвременно изкуство Doha Fire Station в Катар през 2020 г. Включен е и в изложбата „Диви лебеди: невидими силни жени“ в галерия Фотон в Любляна.

OS_1   OS_2   OS_3

Олга Стефату е визуална артистка и режисьорка на документални филми със специален интерес към правата на жените. Завършва фотография в Технологичния образователен институт в Атина, а през 2012 г. получава магистърска степен по мултимедийна журналистика от Университета в Болтън, Великобритания, докато живее в Пекин. Atelier délos е нейната творческа база в Атина, но работи по проекти из целия свят. Работата ѝ е показвана в институции като Музея Ага Хан, Канада; Пространство за изкуство Doha Fire Station, Катар;  MOMus- Музей за съвременно изкуство, Гърция; Музея Бенаки, Гърция; Галерия Negpos, Франция; както и в рамките на Месеца на фотографията в Лос Анджелис, Фестивала Head On, Австралия и Les Boutographies, Франция. Има богат опит в мултимедийната журналистика и е била сътрудник на международни медии като Der Spiegel, Die Zeit, The Economist, NBC News и Vanity Fair. През 2021 г. е избрана да снима колекцията Dior Cruise 2022 заедно с още девет жени артистки от Гърция. Олга Стефату си сътрудничи с Организацията на музеите на Катар и е куратор на част от програмата на Фотофестивала Tasweer през 2023 г. Тя е творчески директор на Фестивала на изкуствата Saristra, остров Кефалония, Гърция.

Съпътстваща програма:
21 юли (петък), 18:30 ч.
Тур в изложбата с Олга Стефату

22 юли (събота), 10:30 – 19:00 ч.
Ден на гръцката фотография:

Лекционен панел с Олга Стефату, Ираклис Папайоану, Стратос Калафатис и
представяне на гръцки фотокниги от Лиа Налбантиду / L.Loves Artists’ Books.
11 септември (понеделник) , 17:00 – 20:00 ч.
Библиотека Фотосинтезис | Фокус: Миграция

Lectures

И двете събития (Изложбата от 20.07. и Лекциите на 22.07.) са част от официалната програма на 14-ти Европейски месец на фотографията, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г.

С уважение,
НСФА



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes