Резултати от първата дарителска изложба по кауза „За паметта на Янка Кюркчиева“

Уважаеми приятели и партньори на фотографска Академия,
преди почти 2 месеца, проведохме общата изложба на всички български фотографи с EFIAP отличия (и нива), както и AFIAP отличия за 2022 г.

FIAP-22_BG_SI

Ето ги отново в списък, но този път са в нов ред – този по резултатите от изложбата, която беше първата от серия подобни акции и кампании по каузата „За паметта на Янка Кюркчиева“:

1. Мария Тодорова-Марчева, AFIAP – тя беше представена с 4 фотографии, а двама ценители на фотографското изкуство откупиха нейните творби  – ВСИЧКО и О, батко, колко си голям. За нас е изключително приятно, че именно на “цветето” в нашия “букет” от реколта’22 се пада тази висока чест – да поведе инициативата с подобен достоен за уважение финансов резултат – общо за двете и фотографии във фонда за каузата постъпиха 416.00 лв.
Дълбоко сме признателни на г-жа Тодорова-Марчева и ѝ благодарим! Също и на двамата собственици на творбите!

2. Мирослав Момински, EFIAP/gold – от 6-те негови фотографии някой е избрал Трудностите раждат мечти, а във фонда постъпиха 232.00 лв. Благодарим на г-н Момински, както и на притежателя на творбата!

3. Константин Зайков, EFIAP – беше представен с 5 фотографии, 1 от които, Линиите на живота добави сумата от 208.00 лв. Благодарим на г-н Зайков, както и на притежателя на творбата!

4. Явор Мичев, ЕFIAP – участваше с 6 фотографии, а неговата творба Солта на морето спечели вниманието и оценката на ф.х. Соня Станкова, която я запази още в деня на откриването, а това добави сумата от 176.00 лв. Благодарим и на г-н Мичев и на г-жа Станкова!

5. Христо Димитров, АFIAP – беше представен с 4 фотографии, а творбата му Черни пясъци на Вестрахорн е отлетяла със своите собственици в чужбина, а с техния акт във фонда постъпиха още 176.00 лв. Благодарим на автора и на ценителите на красивите пейзажи!

Това са шестте откупени фотографии от изложбата, с които стартовата сума във фонда „За паметта на Янка Кюркчиева“ е 1208 лв.

И макар, останалите автори да не стигнаха със своите творби до някои свои ценители, то тук е мястото отново да им благодарим и да им пожелаем повече късмет в други подобни инициативи, в които не се съмняваме че биха се включили:

6. Минко Михайлов, EFIAP/silver
7. Юлий Василев, EFIAP/silver
8. Антон Савов, EFIAP, ESFIAP
9. Владимир Карамазов, EFIAP
10. Любомир Аргиров, EFIAP
11. Николай Христозов, EFIAP
12. Радослав Свирецов, ЕFIAP
13. Димо Христев, AFIAP

Всички фотографии от изложбата ще обогатят фонда на АРХИВ ИЗДАТЕЛСТВО ФОТОГРАФСКА АКАДЕМИЯ. Тези които бяха откупени, ще бъдат продуцирани от НСФА повторно за фонда, за да влезне тя в пълното си съдържание от 66 творби от тези 13 талантливи родни фотографи.

Да си припомним за каузата:

КАУЗА „За паметта на Янка Кюркчиева“

Серия от дарителски кампании за възпоменателен знак (монументално-декоративен и мемориален обект)

Догодина, през 2024 г. ще е 95 годишнината от рождението на г-жа Янка Кюркчиева, едно от ярките светила в българската култура, просвета и изкуства, и най-смелия визионер на фотографията в България. Също тогава е и 25-тата годишнина на Фотографска Академия. Наследството, което г-жа Кюркчиева ни остави със сдружението НСФА, заслужава жест към паметта ѝ, а с него дълбок поклон пред живота ѝ! Именно затова стартираме тези кампании и акции в навечерието на тези 2 годишнини, за да имаме повече време за постигане на голямата цел. Средствата от тези кампании и акции ще бъдат отчитани в отделен благотворителен фонд в сметката на сдружението, само за тази кауза. През 2028 г. се навършат 20 г. от както Янка ни напусна. Със сумата, която съберем до края на 2028 г. ще направим всичко по законовата уредба в РБ за проектирането, изграждане и узаконяване на подобен обект. 2029 г., е годината, в която е кръглия 100 годишен юбилей от рождението на г-жа Кюркчиева. Голямата цел на каузата, е г-жа Янка Кюркчиева да бъде удостоена с този паметен знак през 2029-та (мемориална плоча или паметник в градска среда) и той да бъде официално открит за 100 годишниния ѝ юбилей. С това събитие ще отбележим паметта ѝ и ще оставим за бъдещето най-достойната оценка за нейната личност, дела, житейски път и мисия! (Инициативен комитет: Юрий Трейман, Явор Попов, Надежда Павлова, Величка Тодорова, Дора Стоева, Иван Коловос, Антон Савов, Милан Христев и др. …)

Тази новина е подробен отчет на резултатите от инициативата, но е редно и да си спомним и за самата церемония, галерия от снимки (©Любомир Аргиров;  ©Мария Тодорова-Марчева; ©Александър Марчев) от която можете да разгледате по-долу:

Тази невероятна изложба с кауза, не остана незабелязана и от FIAP – събитието бе отразено от официалното списание на федерацията в последния брой от август 2023.
Цялата новина можете да разгледате ТУК.

С уважение,
УС на НСФА



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes