FIAP списание №23, Август 2023

Скъпи приятели и членове,
имаме удоволствието да ви споделим, че поредното издание (№23) на списанието FIAP news е факт и то може да бъде разгледано и/или изтеглено от сайта на международната фото федерация.
Този път новината от България в онлайн изданието на федерацията е на рекордните 11 страници! Както и в предишно издание на списанието, FIAP news дирекорката Бронуен Касей поиска освен обичайните снимки от самата изложба и връчване на звания, да добавим и по 1 снимка от авторите, с което всички приятели и фенове на FIAP ще се заознаят и с реалната класа на тези творци удостоени с FIAP отличия! В списанието има и редица други интересни световни фото новини! Тази новина ни изпраща към един приятен спомен за обичайното ни ежегодно голямо НСФА събитие, което тази година отново бе в Пловдив, но в ГХГ на главната улица!

FIAP_News_23_Banner_and_Cover

За ваше улеснение, ето резюмиран превод на публикацията в списанието:

На 9 юни 2023 г. от 18:00 ч. в Градска художествена галерия – Пловдив се откри традиционната изложба на всички български лауреати на Отличия на FIAP за 2022 г. Много почитатели на фотографията оживиха галерията с дух и настроение! Г-н Юрий Трейман, председател на Фотографска Академия Янка Кюркчиева, оперативен член на FIAP за България, откри изложбата с кратко встъпително слово. Той, заедно с Антон Савов, офицер за връзка с FIAP за България, организираха връчването на сертификатите на FIAP, отличителните значки и стикери, както и на сертификатите на НСФА. За голямо удоволствие на всички в същия ден в град Пловдив беше и директорът на службата по етика на FIAP г-н Пиерлуиджи Ризато, който беше в журито на МФС Пловдив като председател в тази, десета година на салона, и поради това беше в града няколко дни. Всички миналогодишни отличени артисти бяха поканени на сцената, във възходящ ред на нивата на отличия, за да бъдат връчени с техните отличия от г-н Ризато. 13 са българските носители на Отличията на FIAP през 2022 г. Тази групова церемония завърши с Мирослав Момински, който беше удостоен със Златното отличие на EFIAP, първото в историята на българската фотография…
Тук следват страниците с кадри от самото връчване…


Г-н Пиерлуиджи Ризато връчи на всеки носител на отличията на FIAP техните сертификати, значки, стикери и новите им FIAP карти. Г-н Савов изтъкна, че групата от 2022 е поставила нов рекорд не по брой носители (този рекорд бе поставен през 2021 г. – 17 фотографи), а с най-високото ниво на отличия на FIAP в историята на фотографията у нас. Освен отличията, г-н Трейман връчи на всички отличени фотографи и книгата „Българска фотография – Избрано 2”. Тази книга съдържа селекция от фотографи и техни по 3 фотографии, чиито снимки са показвани в знакови изложби, преди да бъдат дарени на архива на НСФА. Те обхващат значителна част от историята на фотографията в България. И г-н Трейман, и г-н Савов отбелязаха още, че до края на годината екипът на НСФА ще оформи и ще издаде следващата книга от поредицата „Българската фотография – Избрано 3“, която ще включва всички фотографи през историята на българската фотография, които са спечелили отличия на FIAP. Антон Савов за пореден път изказа своята сърдечна благодарност на Фотографска академия, който му поверява тази важна работа като офицер за връзка на FIAP за България. За всички нас в УС на Фотографска Академия (а чрез нас и за всички наши редовни, почетни и колективни членове) е изключителна чест, че тази най-добра група от 13 български фотографи защитиха своите постижения и успехи в непрекъснато разрастващия се форум на Международната федерация за фотографско изкуство и увенчаха своите професионални фотографски знания, умения и талант с артистичните отличия на FIAP, за които са кандидатствали! След церемонията пред галерията беше направена обща снимка на всички присъстващи лауреати. ПОЗДРАВЛЕНИЯ и аплодисменти за отличните артистични резултати!
На следващите страници следват: 78, груповата снимка, а от 79 до 83, са представени по 1 фотография от автор, а на “цветето” в този букет от 13 творци, Мария Тодорова-Марчева даже са 2


Ето го и текста преди кадрите:
Следващите 14 фотографии бяха част от 66-те, представени на тази различна изложба на FIAP. Има по един от всеки (и 2 от жената фотограф) от лауреатите на отличията. Защо ние казваме „различна изложба“? Разликата е, че това е първата от много бъдещи акции и кампании с благотворителни разпродажби. Всички тези усилия ще бъдат за една обща кауза – „В памет на Янка Кюркчиева” основателката на НСФА [1929 – 2008]. Голямата цел е г-жа Янка Кюркчиева да бъде почетена с паметен знак през 2029 г. (паметна плоча или паметник в градска среда), който да бъде официално открит за 100-годишнината от рождението й. След изложбата, която беше отворена до 29 юни, галерията отчете 6 продадени фотоработи – количество (и сума), което е повече от добър старт за тази важна за българската фотография кауза!

С уважение,
УС на НСФА

П.п.
За финал Ви напомняме нещо по същата тема, но за актуалната 2023 година – груповата кандидатура за текущата година ще бъде изпратена за разглеждане от FIAP службата по отличията в началото на ноември! Така че молим всички, които планират да се включат във FIAP – BG Реколта 2023, нека се мобилизират и да изпращат своите таблици за проверка своевременно, за да има време за проверки и реакции, ако се налагат! Нека зарадваме родната фотография с нова серия от добри фототворци!? Накрая, да си пожелаем в официалния отговор на FIAP в началото на декември, България и нейната фотография да има поредния нов рекорд и като качество и като количество!



Коментарите са забранени.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes