Ежегодната благотворителна изложба на FIAP лауреатите отново е в Пловдив!

Здравейте уважаеми членове, приятели и партньори,
точно след седмица ще открием общата изложба на всички български фотографи с EFIAP отличия (и нива) и AFIAP отличия за 2023 г. Това е поредната група български творци лауреати на тези най-високи артистични признания обявени 30 декември 2023, когато пристигнаха техните одобрени документи от FIAP – линк към новината тогава. Ето отново списъка в низходящ ред на отличията им, както и фотографиите с които са представени в тази вече превръщаща се в традиция ежегодна изложба:

1. Минко Михайлов – EFIAP/gold
    Имало едно време, 2023; Стълби, 2023; Момчето и биволите, 2023;
….Тадж Махал, 2023; Садху човек, 2023; Пламъкът, 2023
________________________________________________________________________

2. Любомир Аргиров – EFIAP/bronze
     Не ви чувам, 2018; Атака, 2022; Погледи, 2022; Под моста, 2023; Виртуоз, 2023
________________________________________________________________________

3. Мария Тодорова-Марчева – EFIAP
     Копие, 2016; Зимна приказка, 2017; Българска лавандулова рапсодия, 2019; Счупени крила, 2015
4. Димо Христев – EFIAP
     Сияние над Хамной, 2023; Киркефел на изгрев, 2023; Ледени форми, 2023; Тишина на Лофотен, 2023
5. Костадин Маджаров – EFIAP
     Поглед към небето 2, 2022; Изгрев на Болата, 2019; Малкият герой, 2019; Фарът, 2019
________________________________________________________________________

6. Николай Гергинов – АFIAP
….
Почувствай тропиците, 2017; Обратен баланс, 2023; Настаняване, 2023

Poster_for_58x80_Milan_frame

Всички автори с удоволствие и отзивчивост приеха поканата на НСФА да дарят копията на фотографиите си във фонда на АРХИВ ИЗДАТЕЛСТВО ФОТОГРАФСКА АКАДЕМИЯ след изложбата. През изминалата година, точно на прага на нашия четвърт век НСФА отправи още едно поредно предизвикателство към творците прославящи родното фотоизкуство по света! Поканихме ги да се включат в серия от благотворителни акции по кауза свързана със създателката на НСФА Янка Кюркчиева. Тук можем да припомним, че всичко свързано с FIAP в България се случва благодарение на волята на Янка преди години страната ни да е оперативен член на федерацията чрез Фотографска Академия. Тази година повторихме поканата за каузата и всички я приеха безрезервно. Чрез тази изложба ще продължим да добавяме средства за изграждането на паметник на създателката ни – г-жа Янка Кюркчиева. Миналата година от откупените 6 фото творби във фонда за паметника постъпи сумата от 1208 лв. Можем само да си пожелаем тази сума да расте.

Припомняе Ви краткия вариант на текста свързан с тази кауза, която тепърва се надяваме да се разраства.

КАУЗА „За паметта на Янка Кюркчиева“

Серия от дарителски кампании за възпоменателен знак (монументално-декоративен и мемориален обект)
През 2024 г. е 95 годишнината от рождението на г-жа Янка Кюркчиева, едно от ярките светила в българската култура, просвета и изкуства, и най-смелия визионер на фотографията в България. Също тогава е и 25-тата годишнина на Фотографска Академия. Наследството, което г-жа Кюркчиева ни остави със сдружението НСФА, заслужава жест към паметта ѝ, а с него дълбок поклон пред живота ѝ! Именно затова стартираме тези кампании и акции в навечерието на тези 2 годишнини, за да имаме повече време за постигане на голямата цел. Средствата от тези кампании и акции ще бъдат отчитани в отделен благотворителен фонд в сметката на сдружението, само за тази кауза. През 2028 г. се навършат 20 г. от както Янка ни напусна. Със сумата, която съберем до края на 2028 г. ще направим всичко по законовата уредба в РБ за проектирането, изграждане и узаконяване на подобен обект. 2029 г., е годината, в която е кръглия 100 годишен юбилей от рождението на г-жа Кюркчиева. Голямата цел на каузата, е г-жа Янка Кюркчиева да бъде удостоена с този паметен знак през 2029-та (мемориална плоча или паметник в градска среда) и той да бъде официално открит за 100 годишниния ѝ юбилей. С това събитие ще отбележим паметта ѝ и ще оставим за бъдещето най-достойната оценка за нейната личност, дела, житейски път и мисия! (Инициативен комитет: Юрий Трейман, Явор Попов, Надежда Павлова, Величка Тодорова, Дора Стоева, Иван Коловос, Антон Савов, Милан Христев и др. …)

Добре сте дошли на
1 юни
16:00 ч.
във фотоМАХ галерия,
гр. Пловдив, бул. “Пещерско шосе” 103
(Стопанин на галерията и любезен наш домакин е уважавания ни член, колега и партньор ф.х. Милан Христев, AFIAP)

На церемонията лично ще присъства патронажния директор на FIAP, г-н Ромейн Неро, EFIAP/d1, HonEFlAP, от Люксембург, който ще връчи FIAP отличията. Официални гости на събитието ще са и още двама чужденци, силно свързани с FIAP – г-н Вася Доберлет, MFIAP, EFIAP/d1 от Словения и г-н Раса Милоевич, EFIАP/p, ESFIAP от Сърбия. Надяваме се тези факти да добавят нужната интернационалност и значимост на тази важна за всички ни изложба. Очакваме Ви, защото всеки един от другите присъстващи на церемонията е важен за все по-активното ни общуване и развитие на родното и международно фотоизкуство. След церемонията по FIAP отличията ще връчим и дарим личните копия от книгата “Светлина” на всеки наш член, който все още не си я е получил. Също такак ще връчим и книгата “Българска фотография ИЗБРАНО 3″ на всеки лауреат, който не успя да дойде в Казанлък на рождения ден на Янка.

С уважение,
УС на НСФА



Споделете мнението си - оставете коментар!

XHTML: Може да използвате: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes