Национален подбор за участие в черно/бяло FIAP биенале в ИНДИЯ 2024

Биеналетата за черно–бяла фотография по традиция се организират в страната, която е домакин на конгреса на FIAP за съответната година. Домакин на предстоящия 36-ти FIAP конгрес е Индия. FIAP и Федерация на индийската фотография обявиха 36-тото издание на черно-бялото биенале. Управителния съвет на НСФА (мандат 2024-2027) реши България да участва в това биенале с колекция от 10 кадъра, която ще бъде селектирана от всички постъпили по темата фотографии в този предварителен национален подбор-конкурс.
Днес е последният ден за участие, но тъй като прекрасно знаем, че неделята е и ден за почивка решихме да добавим една последна 12 часова възможност за всички, които са отлагали за последния момент. Правим го за всички онези, които днес някъде са пътували и се връщат за работната седмица от утре. Те ще се върнат късно и ще си кажат “Е, изморен съм, няма да имам сили да ровя из архива си за моите абстракции! Нищо, следващия път…”   ОК, разбираме това и точно затова им даваме още един шанс. Защото за нас е важно да Ви даваме мотивация до последната възможност. Точно една от вашите фотографии може да е онази важна и нужна от всички 10, която да допълва като цялост колекцията от 10 принта на България! Очакваме Ви!!!

36th_FIAP_B&W_biennial_INDIA_SI2

Каним официално всички фотографи – любители и професионалисти да вземат участие. То е безплатно за всички българи. НСФА още в началото на годината плати своя членски внос към FIAP, а това е условие за участието на всяка страна член в това биенале, а и в останалите FIAP биеналета. Тази година темата, по която ви каним и искаме да участваме е доста нетрадиционна и рядко обявявана!

Тема – Абстрактна фотография

Изисквания за файловете за участие:

  • Черно-бели фотографии (FIAP дефиницията е по-долу в италик и в златен цвят)
  • Формат – jpg, в sRGB профил, 300 dpi;
  • Размер на изображението – минимум 2400 пиксела и максимум 3500 пиксела за широката страна.
  • Файлов размер – максимум 6 MB
  • Файловете да са именувани по следния начин – Име_Фамилия_Заглавие на фотографията
    Именуването трябва да е на англисйски или с латински букви и цифри, без използване на специални символи от клавиатурата. Думи като „Без заглавие“ /“Untitled” и “No Title”/ „XXX“ и др. подобни неуникални имена не се приемат дори като част от заглавието на изображението, както и имена на файлове по реда на заснемането им на фотоапарата.
    Пример Ivan_Ivanov_Abstract impression.jpg

Всеки автор може да изпрати до 4 файла за участие. Изпращаните за участие 4 творби не трябва да са изпращани на предишни биеналета на FIAP. При тази тема, която се обявява за първи път в 25 годишната ни история и сравнително епизодичните участия в биеналетата на FIAP, вероятността да ни пратите кадър вече участвал в предишни биеналета е нищожен, но все пак припомнете си дали не сте участвали преди години с него. Изображенията не трябва да имат лого, подпис, текст или какъвто и да е отличителен знак върху себе си. СНИМКИ, СЪЗДАДЕНИ ОТ ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ, НЕ СЕ ДОПУСКАТ В БИЕНАЛЕТА НА FIAP! Напомняме, че всички части на изображението трябва да бъдат заснети от автора, който притежава авторските права върху всички изпратени творби. Нарушителите ще бъдат санкционирани до живот!

Финалната колекция, която ще бъде избрана да представи България като страна-участник в Индия,
ще бъде от 10 кадъра на 10 различни автора. Такова е условието на FIAP към всички държави с техен оперативен член. Десетте фотографии ще бъдат отпечатани в размер до 40 х 30 см и изпратени с пощенска пратка до Индия за сметка на НСФА. Журито, което ще разглежда и оценява колекциите е следното:
David Tay Poey Cher, MFIAP, HonEFIAP (FIAP DB) – Сингапур
Francis Nicoll, EFIAP/d2, MFIAP, ESFIAP – Белгия
Pandura Bandara , AFIAP – Шри Ланка
Изложба с наградените колекции на държавите, ще бъде открита по време на конгреса в Индия (1-8 ноември) с церемония по награждаването. На FIAP конгреса и тази година ще има официален делегат от НСФА в сесииите на конгреса, така че можем да пожелаем успех на българската абстрактна колекция.

Краен срок за изпращане на файловете – 23 юни (неделя) 24 юни

За съжаление, срокът от малко над 2 седмици за да успеем да се включим в това биенале е твърде кратък, но ние прекрасно знаем, че има достатъчно активни фото творци, които ще отделят време да помислят и разровят архивите си за кадри кореспондиращи с дефиницията “Абстрактно фотографско изображение”. Именно затова и увеличихме броя на кадрите, които да ни изпратите – от обичайните два за биеналета, до четири. Темата “Абстракт” е твърде широка и изображенията ще са очаквано различни и като техники, и като стил, и като ирационалост и фикция. Задачата на художествения екип, който ще прави селекцията след крайния срок, е да подбере 10 кадъра от 10 автора, които да са кохерентни – т.е. общото въздействие на кадрите в колекцията да са в художествено съзвучие. Това е водещия критерий при оценяването от международното жури в биеналетата. Т.е. ако ни изпратите 4 силни ваши кадъра, сред тези 10 принта може да попадне само един и то този, който кореспондира с останалите 9.

С уважение
УС на НСФА

FIAP Дефиниция на черно-бялата фотография (монохромна):
Черно-бяла фото творба, която се вписва от много тъмно сиво (черно) до много светло сиво (бяло), е монохромна работа с различни нюанси на сивото. Черно-бяла творба, тонирана изцяло в един цвят, остава монохромна творба, която може да бъде приета в черно-бялата категория; такова произведение може да бъде възпроизведено черно-бяло в каталога на салон под патронажа на FIAP.
От друга страна, черно-бяла творба, модифицирана чрез частично тониране или чрез добавяне на един цвят, се приема за цветна фотография (полихромна), и трябва да се предлага в категория “цветна фотография”; такава работа изисква цветно възпроизвеждане в каталога (албума) на салон или биенале под патронажа на FIAP. Тоест, изображения, които кореспондират с последното изречение от тази дефиниция не са обект на този предварителен конкурс.

И още нещо важно за участието във FIAP-ски конкурси, каквото е и биеналето:
С единствения акт на изпращане на своите изображения или файлове на биенале на FIAP, участникът в този предварителен конкурс приема без изключение и без възражение че:
• изпратените изображения могат да бъдат проучени от FIAP, за да се установи дали те отговарят на правилата и дефинициите на FIAP, дори ако участникът не е член на FIAP.
• FIAP ще използва всички средства, с които разполага, за това начинание.
• всеки отказ за сътрудничество с FIAP или всеки отказ за предоставяне на оригиналните файлове, така както са заснети от камерата, или непредоставяне на достатъчно доказателства, ще бъдат санкционирани от FIAP.

• в случай на санкции след неспазване на правилата на FIAP, името на участника ще бъде публикувано във всякаква форма, полезна за информиране за нарушенията на правилата. Препоръчително е да оставите EXIF ​​данните в изпратените файлове непокътнати, за да улесните евентуалните разследвания.

Ако сте прочели внимателно всичко и се сещате за няколко (до 4) ваши интересни и въздействащи черно-бели абстрактни образа, кликнете на бутона, попълнете формуляра и ни ги изпратете:

36th_FIAP_B&W_biennial_INDIA_ENTER

Благодарим,
очакваме творбите ви до 23-ти ЮНИ!

Публикувано на 7 юни.



Споделете мнението си - оставете коментар!

XHTML: Може да използвате: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes