Саша Ботева – финалист

Анализ върху фотография № 8

Хората се опитват да отгатнат цветовете на мрака. Никога те не са единствено и само в черно и бяло, както си мислим, ние, хората. Но по-лошото е, че мракът в действителност слага своите маски, както фотографията поставя и нейните филтри. Снимката приглушена, сякаш няма емоция, кара те да забравиш за реалността. Мрак или светлина?

Всеки сам определя посоката, в която да поеме в зависимост от собствената нагласа. И гледаш я снимката, но губиш се в пространството голямо и неясно. А дърветата, криви със своите сенки, улавят душата ти слаба. Търсиш пролука: светлината в този мрак, но се чувстваш като затворник, обречен да броди из пустинята на безизходицата.

Изглежда, че няма начало и край, само безкраен кръг от страдание и самота.
Може би, връщане назад няма. Попаднеш ли в хаоса, обречен си без светлината, която се образува от милион други цветове. И “никога няма да видиш дъгата, ако гледаш само надолу”.

Аз избирам посоката на светлината – голяма и светла дървесна градина, където да прегърнеш всички дървета, а те от своя страна да ти дадат радост и спокойствие. Но те не са просто бездушевни стволове с клони – те са хора с души, дишат и дават кислород на самите нас. И гледаш ги как преживяват всеки един миг, дават ти любов и те учат как да танцуваш и да се усмихваш, когато всичко около теб е мрачно. Ритмичната музика на танца и цветната магия на светлината, са постъпили в твоето въображение. И не е трудно да настроиш ума си цветно и да погледнеш през друг ъгъл на призмата. Те сякаш идват към теб. Сърцето ти се напълва с радост и щастие, защото то прелива от сила и енергия. Те, танцуващите дървета, символ на преоткриване и живот, те – дърветата, които те карат да бъдеш човек, сред всички онези хора.

Преплитат се два свята- един необясним и тайнствен, проникващ неочаквано отнякъде, и един реален, настоящ и тукашен, който обаче губи очертанията си под въздействието на другия. Досегът не е невъзможен. Сливането също.
И в ума изниква ново заглавие: „Блаженство“.

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes