Изложбата от 8-ми конкурс “Снимките говорят” ще бъде открита на 17 юни 2024 г.

На 17 юни от 18:00 ч. в галерия-книжарница София ПРЕС ще се открие последното събитие от Европейски Месец на Фотографията 2024 – Осмото издание на изложбата от конкурса “Снимките говорят”! Тази година екипът на НСФА отново ще представи малка част от безценния си архив , включващ над 15 000 фотографски копия на класически и съвременни български автори. Изложбата носи заглавието „Лоте в думи“ и ще постави фокус върху богатото творчеството на ф.х. Лоте Михайлова, AFIAP, от което подбрахме двадесет и четири ръчно копирани сребърно-желатинови копия. И в духа на конкурса, помолихме доц. д-р Катерина Гаджева – изкуствовед и главен асистент в Института за изследване на изкуствата към БАН да напише първите триста думи за фотографиите на Лоте Михайлова.

За Лоте

През 60-те и 70-те години на ХХ век фотографските изображения вече са неизменна част от живота на българите – те са на страниците на вестниците, списанията, рекламните брошури и плакатите, в художествените галерии и читалищата, в университетите и предприятията. Фотографията не чака покана, а неусетно се влива в ежедневието – убеждава, примамва, събужда желания. Ако през 50-те години социалистическият реализъм налагал като основен шаблон за всички изображения героизма и патетичността, то през следващите две десетилетия фокусът се измества върху богатото на (предвидими) възможности свободно време. Не работниците, а хората и техните съкровени вълнения – майчинството, любовта, безгрижното детство и чистотата на младостта – стават основни теми в българската фотография. Кой би могъл по-добре да разбере, да преживее и предаде романтиката на живота, освен жените с камера в ръка? Те имат възможността да надникнат в родилните домове, в детските градини, в стаята на девойката или на възрастната вдовица. Дори голото тяло вече не е табу – тогава, когато е фотографирано от жена. Кадрите на Лоте Михайлова представят света отвъд невидимите стени на свенливостта, онзи свят, който малцина имат сетивата да открият. Наивно ще е да мислим, че социалистическата власт не наблюдава това интимно сближаване между фотографката и нейните обекти. Самият факт, че не малко от произведенията ѝ са отпечатани на страниците на някои от най-популярните списания от периода е доказателство за това, че работата ѝ не влиза в разрез с идеологическите норми. И все пак фотографиите на Лоте Михайлова убедително доказват, че независимо от всички рамки и условности, красотата е неизменна част от действителността и търпеливо очаква да бъде открита от онези, които са надарени да виждат.”

Катерина Гаджева

poster_Photos_talk_8

След тези думи, очертаващи профила на Лоте и времето, в което е живяла и творила, идва ред и на думите на всички участници в конкурса, на които най-сърдечно благодарим за изпратените текстове. Благодарности и към членовете на журито Олимпия Николова-Даниел, Михаела Михайлова и Петър Павлов, които оцениха всички постъпили предложения. Имената на финалистите, кой е избран за победител в конкурса и при кого отива наградата – ще бъдат оповестени на самото откриване. Всички текстове на финалистите, които журито е избрало ще бъдат представени заедно с копията на Лоте Михайлова в изложбата. Всеки автор, чийто текст е включен в изложбата ще получи подарък книгата-монография “СВЕТЛИНА” на Янка Кюркчиева – основателката на НСФА.

Любезно каним всички участници да присъстват! Очакваме и всички други почитатели на симбиозата между думите и фотографските образи:

Дата – 17 Юни
Място – галерия-книжарница София ПРЕС
на адрес: ул. “Славянска” №29 в София

Добре дошли на откриването и церемонията по награждаването – очакваме Ви!

Изложбата ще бъде експонирана до 5 юли.

С уважение,
УС на НСФА

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes