Младежката контракултура в България на 70-те и 80-те години

9 March 2013    1 коментар     категория: изложби

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и галерия „Алма Матер”

представят:

МЛАДЕЖКАТА КОНТРАКУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ

НА 70-те и 80-те ГОДИНИ

ФОТОИЗЛОЖБА
Съставители: Михаил Груев, Боян Гюзелев, Нели Недева – Воева, Роберт Леви
Със снимките на: Нели Недева – Воева, Шаварш Артин, фонд на музея на МВР и мн. др.

14 март – 5 април 2013

Официално откриване: 18 март, понеделник, 18:00 ч.

Галерия „Алма Матер”, Северно крило, Ректорат

Изложбата представя свежа и пъстра смес от фотоси, артефакти и текстове на стихове и песни, представящи духа и времето на младежката контракултура в България през 70-те и 80-те години на ХХ век. В нея са застъпени основните младежки субкултури – хипари и битници, пънкари и уейвове, хейви-метъли и рокери, обособили се под въздействието на различните музикални течения. Една от целите й е да разгледа феномена на младежката контракултура като социално явление, като продукт на появилия се в този период разлом между младите хора в България и режима и неговата идеология.

Този контрапункт е маркиран в изложбата чрез подбрани фрагменти от терминологията на самия режим, описваща случващото се като „идеологическа диверсия“, „групи на нездрава основа“, „битова разложеност“ и пр. Показани са  емблематични карикатури, бичуващи явлението от правоверни марксистко-ленински позиции и емблематични заглавия от специфичния жанр на милиционерските брошури, даващи „ключ“ на властта, която се опитва да  разбере и контролира проблема. Всички тези материали са любезно предоставени на организаторите от Архива на Министерството на вътрешните работи.

Настроението в тази изложба е носталгично, но с известно намигване. Концепцията й е разнопосочна, но такива бяха и самите младежки субкултури на това време. Нямаме за цел да изграждаме монолитен образ на младежките движения, а да го поставим в един по-широк контекст, да изразим авангардната им естетика, която те носеха при цялата си хаотичност, емоционалност и трансгресивност. Така че в последна сметка усещането на авторите, което те се опитват да предадат и на зрителите, е напълно лично и експресивно. Посланието е насочено към създаването на правдив образ на тази генерация, в контекста на разнопосочната ѝ еволюция и обърканост, но най-вече на новия живот, който тя носеше.

От авторите



1 коментар + Добави своя коментар

  • ponrjr nemdlko usilia ste polojili w organiz na taz izl shte mina da widia dano ne wi izp pieneto

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes