“ОГЛЕДАЛА И ПРОЗОРЦИ” – Рафаело Казаков в Галерия СИНТЕЗИС

31 March 2023    1 коментар     категория: изложби, новини

Среща-разговор с Рафаело Казаков
4 април (вторник), 18:00 ч.

Изложбата „Огледала и прозорци: избрани фотографии от колекцията на Рафаело Казаков“ включва фотографии както на световноизвестни автори като Едуард Уестън, Робърт Франк, Елиът Ъруит, Ралф Гибсън, Антанас Суткус, така и на значими български фотографи, между които Гаро Кешишян, Йордан Йорданов – Юри и Станка Цонкова – Уша. Началото на колекцията е поставено преди повече от трийсет години, но това е първото ѝ показване пред публика. Колекционирането е естествено продължение на работата на Рафаело Казаков като фотограф, на живота му между София и Ню Йорк. Неслучайно колекцията съчетава популярни кадри от историята на фотографията с непознати, но близки до сърцето на съставителя имена, творби на негови приятели и фотографии, свързани със семейството му.

Banner_in_post_660px

Фотография: Йордан Йорданов-Юри

Рафаело Казаков ще говори за изложбата “Огледала и прозорци” и за да се избегне лекционната форма – по собствените му думи – “публиката ще бъде активно окуражавана да ме прекъсва освен в моментите когато говоря за Джоел-Питър Уиткин, което за мен е форма на богослужение, а в църква не трябва да се шуми.”

Той добавя: “Снимките в изложбата са кръстосни точки на преживявания от живота ми с различни мои естетически ’лудвания’. Плетениците от обстоятелства и случайности, приятелства и щедрост, синхронности и рикошети са част от картографията на живота ми. Активното участие на публиката в тази среща-разговор ще ме насочи към онези пътеки и проходи, които са от всеобщ, а не само личен интерес.”

За Рафаело Казаков:
Рафаело Казаков е роден през 1963 г. в София. В началото на 80-те години изучава самостоятелно теорията и естетиката на фотографията и придобива технически фотографски умения в различни кръжоци. През 1985 г. печели голямата награда „Златна камера“ на „Биенале на българската фотография“. През 1987 г. е удостоен със званието „Фотограф-художник“. През 1988 г. завършва английска филология в СУ „Климент Охридски“, след което работи като редактор в списание „Българско фото“ до закриването му през 1999 г. През 1994 г. се дипломира като магистър по фотография и визуално изкуство в колежа “School of Visual Art” в Ню Йорк. Автор е на 16 самостоятелни изложби в България, САЩ, Дания, Словакия, Норвегия, Шотландия и Канада. Има участия в над 75 колективни изложби из цял свят. Негови творби са в постоянните колекции на Националната художествена галерия – София и музеите “Preus Fotomuseum” – Хортен, Норвегия, “Museum of Fine Arts” – Хюстън, САЩ и “Musee de la Photographie” – Шарлероа, Белгия. През 1988 г. получава ценен подарък – кутия със сребърно-желатинови фотографии, от своя колега и приятел Антони Георгиев. Този подарък Рафаело Казаков определя като начало на фотографската си колекция. Събраната през следващите трийсет и пет години колекция включва над триста фотографии от различни периоди, изпълнени в различни фотографски техники, както на български, така и на чуждестранни автори.

Повече за изложбата:

Banner_for_link_660px

 

________________________________________________________________________________________

 

Имаме удоволствието да Ви споделим за една интересна изложба при нашите приятели и партньори от Галерия Синтезис!

OP_Cover_Event

ОГЛЕДАЛА И ПРОЗОРЦИ

ИЗБРАНИ ФОТОГРАФИИ ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА РАФАЕЛО КАЗАКОВ
Галерия Синтезис, 22 март – 28 април

Куратори: Надежда Павлова и Никола Михов

Откриване:
22 март (сряда), 18:30 ч. в присъствието на Рафаело Казаков и Катерина Гаджева

Съпътстваща програма:
4 април (вторник), 18:00 ч.: Среща разговор с Рафаело Казаков
24 април, (понеделник), 17:00 – 20:00 ч.: Библиотека Фотосинтезис |

Фокус: Mirrors and Windows. В присъствието на Рафаело Казаков

За повече подробности, посетете официалния анонс и покана за събитието в сайта на нашите партньори https://photosynthesis.bg:

W&D_FI

Дата на публикуване на поканата за изложбата 20.03.2023

С уважение,
НСФА1 коментар + Добави своя коментар

  • Рафи,имаш и други достойни снимки в колекцията.Направи втора изложба след тази,да им се порадваме.И благодарим!!

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes