8-мо издание на “СНИМКИТЕ ГОВОРЯТ” 2024 – конкурс за художествен анализ на фотография

ЛОТЕ В ДУМИ

Конкурс за художествен анализ на фотография
„Снимките говорят“ върху 24 емблематични кадъра
на ф.х. Лоте Михайлова, AFIAP
Краен срок: 24 май 2024 г.

Photos_talk_8_SI

Скъпи приятели и почитатели на добрата фотография,
За осма поредна година ви каним да се включите в традиционния конкурс на Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“. Стартирал през 2017 г. по идея на нашия колега Денис Бучел, в рамките на Месец на фотографията, конкурсът отново търси участието на тези от вас които: Обичат да пишат, да снимат и с думите си да добавят неразказани досега истории към предложените фотографии.
През изминалите 7 години, в гостоприемното пространство на галерия „София Прес“ сме представили общо 165 кадъра, подбирани по различни критерии, от различни куратори. Показаните фотографии по различен начин са провокирали участниците и са ни срещали с техните текстове. Ако си припомним думите на Ансел Адамс, че в една фотография винаги има поне двама участници, фотографът и този, който я гледа, ви каним да се присъедините към Лоте Михайлова и да добавите вашите думи, към нейните изображения. Формата на този конкурс търси връзката между две изкуства – образното и вербалното. Видяното и съпреживяно, често се нуждае от написани или изговорени думи, а казаното и написаното неизбежно рисува изображения в мислите на всички.
Темата на конкурса тази година е „Лоте в думи“. Нашите колеги Надежда Павлова, Дора Стоева и ф.х. Явор Попов избраха 24 ръчно копирани сребърно-желатинови копия от безценното наследство на ф.х. Лоте Михайлова, AFIAP, дарено на архива на НСФА, за да бъде съхранявано и популяризирано нейното творчество. Архивът, от който са избрани фотографиите е резултат от двадесет и пет годишна активна работа на Национално сдружение „Янка Кюркчиева“ и включва над 16 000 хартиени фотографски копия от над 2000 автора.
Разгледайте публикуваните кадри и изберете до три от тях. Пишете за онези, които провокират вашите емоции и интерес. Добавете към тях вашето лично усещане от фотографиите и споделете с нас вашия прочит. Изпратете ни текст с обем до 300 думи, който да добавим в изложбата към снимките на Лоте Михайлова.
___________________________________________________________________________________________

Над чертата са приблизително триста думи!
Ако сме успели да Ви заинтригуваме с тях, ще се радваме нашето общуване да продължи. Изберете три кадъра от колекцията фотографии на Лоте Михайлова, представена в галерията по-долу и ни изпратете до триста думи за всяка от избраните фотографии. Няма ограничения за формата – поезия или проза. Ако предпочитате по-кратките литературни форми и по-лаконичния изказ, в журито ни има специалист по хайку и хайбун! Техническият анализ не е обект на този конкурс.

Ето и галерията за избор, която ще ви се зареди от линка върху банера по-долу:

Gallery_of_photos

Условия:
Конкурсът е отворен за всички, завладени от магията на словото, които са провокирани от някой/и от кадъра/ите от подбора кадрите в галерията. Изберете до 3 фотографии и опишете с думи това, което те ви говорят. Правете художествен анализ, а не технически. Не забравяйте да обърнете внимание на композиционните елементи, както и на сюжета в кадрите му. “Добрият сюжет спасява лошата композиция. Добрата композиция спасява лошия сюжет. “Хубава фотография = силен сюжет + добра композиция” © Денис Бучел – куратор и координатор на първите 3 издания на конкурса. Попълнете данните за участие и качете вашите анализи във файлове с формати – .doc/.docx/.txt и заглавие на файл с латински знаци в онлайн формуляра за участие, бутон към който ще намерите най-долу на тази страница. Максимален обем на анализа – до 300 думи.

Забележки:
Моля, когато подготвяте файла/овете си, не вмъквайте вътре снимката, която анализирате. Достатъчно е в името на файла да е номера на кадъра. Тъй като кандидатурите се разглеждат анонимно, моля не слагайте във файла пресонални идентификационни данни, като име, фамилия, дата или др. Само текстовия анализ по снимката е напълно достатъчен. Благодарим!
Примерен анализ, направен от Денис Бучел можете да видите на този ЛИНК. В този конкурс, журито ще оценява направения от вас текстови анализ към избраните от вас снимки. Всички сме чували фразата “Една фотография казва 1000 думи”. Е, дойде моментът да чуем вашите мисли и вашите “1000 думи” – но по нашите условия отново напомняме – нека думите са до 300!

Краен срок - 24 май 2024

Жури:
1. Олимпия Николова-Даниел - куратор на галерия-книжарница София ПРЕС (домакин на конкурса) и постоянен член на журито от първото издание на конкурса.
2. Михаела Михайлова - филолог и редактор, професионален преводач, и също ексжурист.
3. Петър Павлов - работи в ИТ сферата, но душата му е в поезията и фотографията. Пише хайку, хайбун и съвременна поезия. През 2013 г. прави първи рецитал на свои стихове в Галерия „Снежана“ и фотографска изложба. През 2014 г. излиза от печат първата стихосбирка на Петър – „Камъчета в джоба“ илюстрирана от Мая Георгиева. Следват участия в Седмия национален конкурс за хайку на свободна тема, есенните салони на поезията и други поетични форуми. Негови стихове са публикувани в списание Manu Propria и Хайку свят. През 2017 г. съвместно със сопрано певицата Диляна Георгиева правят изложба на хайга в галерия + Това и мраморното фоайе на БНР. С нея е открит и международният хайку форум в Столична библиотека. Подготвя книга с хайбуни – „ТИ“.

Наградите в тазгодишното издание са:

  • Всеки автор, чийто текстови анализ достигне до изложбата ще получи подарък книгата-монография “СВЕТЛИНА” Янка Кюркчиева – основателката на НСФА.
  • Големият победител, авторът с най-добрия анализ, ще спечели награда, която ще обявим допълнително.

Изложба:
Откриване: 17 юни 2024; 18:30 ч.
Галерия-книжарница София ПРЕС
на адрес: ул. Славянска 29 в София.
Период на изложбата: 17 юни 2024 – 5 юли 2024

Конкурсът „Снимките говорят – Анализ на фотографии 2024“ се организира от Национално Сдружение Фотографска Академия „Янка Кюркчиева”
Съорганизатор и домакин на изложбата е Галерия-книжарница София ПРЕС.
Конкурсът „Снимките говорят 8 – анализ на фотографии 2024“ е част от програмата на 15-ти Европейски месец на фотографията.

_____________________________________________________________________________

За да продължите с участие, кликнете към галерията с кадри за анализ подбрани за тази година.
След като разгледате кадрите и изберете от 1 до 3, които ви “говорят”, влезте в онлайн формуляра (или кликнете върху бутона по-долу) и качете вашия/те анализ/и.

Online_form

Забележка:
Молим Ви, не пишете анализи като коментари в сайта!
Те няма да бъдат разглеждани и приемани за участие!
Конкурсът по подразбиране е анонимен, което изисква от вас да участвате според правилата на регламента, попълвайки онлайн формуляра.
_____________________________________________________________________________

Публикувано на 26.04.2023



Споделете мнението си - оставете коментар!

XHTML: Може да използвате: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes