25-та Фото Академика 2024 представи тазгодишната колекция на най-добрите артистични и репортажни серии!

На 9 юни в 16:00 ч. в Дом на Културата „Борис Христов“ Пловдив се откри изложбата от конкурса на 25-тия годишен преглед на българската фотография Фото Академика 2024. Тя е второто събитие от 15-ти Европейски Месец на Фотографията. Тази година екипа на НСФА реши по случай кръглата ни годишнина (1/4 век) да отправи към родната фото гилдия едно ново предизвикателство, което по думите на Надежда Павлова казани в началото на церемонията, а и по общото впечатление от резултатите, се оказа изключително успешно. Предложихме на фотографите да ни покажат как могат да творят и разказват умело чрез образи в СЕРИЯ. Журито с председател ф.х. Явор Попов и членове ф.х. Надежда Чипева, ф.х. Гаро Кешишян, Надежда Павлова, Боряна Пандова и Димитри Стефанов е имало нелеката но интересна задача да разгледа общо постъпили 128 серии с 1168 фотографии, разпределени в двата раздела. 66 артистични серии с 588 кадъра и 62 репортажни серии с 580 кадъра. Вероятно и условието, че приемахме серии без ограничение за периода на заснемане (обичайно Фото Академика е преглед за фотографии от предходната година) допълнително провокира както млади творци, а така също и много от доайените във фотографския живот в страната ни от няколко декади назад. Интересът беше изключително висок, а ето и победителите в изданието, чиито серии са експонирани на двете нива в дома на културата в Пловдив:

Раздел АРТИСТИЧНА фотография:

“Измамна красота” © Александър Петров Иванов
НСФА Златен медал + ваучер за 1000 лв. от AeroCam.bg
Портрети на моите приятели” © Ф.х. Нели Георгиева Гаврилова
НСФА Сребърен медал + ваучер за 500 лв. от Dynaphos.com
Черен четвъртък” © Веселин Паисиев Боришев
НСФА Бронзов медал + ваучер за 250 лв. от „16-ти август“ ООД
(Фотопечат на изложба или др. във Фото Свят, Шипка 12)

“Съзидание” © Ф.х., м.ф. Генчо Иванов Петков, EFIAP, HonAPB, VOUBS 2016
НСФА почетна лента
“Сумрак” © Дориян Росинов Тодоров
НСФА почетна лента
“Аз, Манекенът” © Божидар Петров Генков
НСФА почетна лента


Раздел РЕПОРТАЖНА фотография:

“1989 – Паметната год. в която се разпадаше източния блок” © Ф.х. Тихомир Иванов Пенов
НСФА Златен медал + ваучер за 1000 лв. от Photosynthesis.bg
Код 3″ © Стефан Каменов Каменов
НСФА Сребърен медал + ваучер за 500 лв. от Рефлекси ООД (Фотопечат на изложба или др.)
Лясково” © Ф.х. Николай Василев Василев, EFIAP
НСФА Бронзов медал + ваучер за 250 лв. от BulFoto (участие в семинар за репортажна фотография)
“Аплодисменти” © Ф.х. Соня Тодорова Станкова
НСФА почетна лента
“Maverick” © Ваньо Ангелов Димитров
НСФА почетна лента
“На руския пазар всичко е спокойно” © Димитър Павлов Марков
НСФА почетна лента

25th_Photo_Academica_SI_Opening

С организирания транспорт от София до Пловдив и обратно на церемонията присъстваха много от финалистите както и част от журито на конкурса и много приятели на НСФА. Благодарим на Дора Стоева, член на УС, която водеше координацията по микробуса и трансфера. Благодарим и на всички гости уважили откриването, повечето от които ще видите по краткия репортаж с кадри от Тихомир Пенов, Бейла Даракчиев, Валя Андонова и Божидар Генков:

До дни очакваме и още кадри от други автори и тогава ще ги добавим. Дано!? Тук ще обявим и една наша искрена мечта и желание. Всъщност нека е молба към всички наши приятели и колеги – молим всеки, който идва на събития организирани от НСФА след няколко дни да ни споделя поне по няколко от попаденията си на office@photoacademy.org за да можем да оставяме следа от тези моменти в историята на фотографията, която пишем вече 25 години. Надяваме се малко по-напред в лятото да успеем да споделим и кратък видео репортаж от изложбата и церемонията, който нашия колега и член на УС Александър Малев е заснел. Благоадрим му.

Накрая отново благодарим на фирмите, осигурили юбилейния (удвоен) награден фонд към медалите на НСФА.
Благодарим също и за подкрепата на колективният ни член FACTOR.BG за осигурената фотохартия за копирането на колекцията с финалистите.

AeroCamBG PhotosynthesisBG DynaphosCOM
ReflexesLTD PhotoWorld BulFoto
FactorBG

Изложбата ще бъде експонирана до 23 юни, а през месец юли селекция от нея ще гостува в Севлиево при нашите приятели и партньори от Фотоклуб „Севлиево” и НЧ “Развитие-1870″.
Подробности за откриването и периода на излагане в Севлиево ще оповестим тук на сайта ни допълнително.

С уважение,
УС на НСФА



Споделете мнението си - оставете коментар!

XHTML: Може да използвате: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

jordan 11 gamma blue shoes jordan 11 legend blue shoes jordan 11 concord shoes jordan 11 columbia shoes jordan 11 citrus shoes jordan 11 space jam shoes jordan 11 bred shoes jordan 11 bred low shoes jordan 11 infrared shoes jordan 11 pantone shoes jordan 11 low citrus shoes