Акценти в 8-то издание

КОНТРАСТИ

Темата на осмото издание на фестивала е „Контрасти”. С изложби, дискусии, лекции и творчески работилници фестивалът кани зрителите на широка дискусия за контраста не само като фотографски термин, а за контрастите в обществото, в разбиранията на различни поколения, контрастите между класическaтa и съвременнa фотография.

Вече осемнадесет години Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ подкрепя фотографската общност в България, създава и съхранява архив с фотографии на български автори, издава албуми, каталози и книги, представя фотографията и нейните творци в галерии и артистични пространства.

Едно от най-значимите събития на фестивала e изложбата на известния български фотограф Йордан Йорданов – Юри. Седемдесет и една фотографии, копирани лично от автора и любезно предоставени от Фондация „Серджо Поджанела“, ще бъдат показани в галерия SYNTHESIS от 20 юни до 18 юли 2017.

За първа година НСФА „Янка Кюркчиева“ влиза в ролята на издател и ще представи освен изложба и книгата „Времето, в което живях“ с фотографии и текстове на Никола Стоичков, с което ще отбележи сто години от раждането на автора.

Известната българска журналистка Светлана Бахчеванова и създадената от нея платформа FotoEvidence, за пета поредна година са партньор на Месец на фотографията. В рамките на фестивала ще бъде представена победителката в конкурса FotoEvidence Book Award 2016, Даниела Залцман и проекта ѝ “Знаци на вашата идентичност“, отличаващ се с изключително артистичен подход към документалната фотография.

Най-новият фотографски проект на канадката Натали Даост, „Корейски мечти“, е сложна серия, която изследва обезпокоителната празнота на Северна Корея. Обективът на авторката пробива наметалото и ни показва образи на страна, която изглежда съществува извън времето. Фотографиите смесват смела документалистика и особен подход към фотографското копие.

„Национален натюрморт“ е изложбата на унгарската авторка Моника Фишбейн, която ще гостува на фестивала по покана на Унгарски културен институт и ще проведе творческа работилница на тема „Национална идентичност“.

В първата седмица на месец Юни в „Център за култура и дебат – Червената къща“ ще доминират млади български автори. Ще започнем с „Автобиография на фотографията“, проект на Калина Брейлсфорд, в който авторката ще използва светлочувствителна фотохартия покрита с черен восък, символизиращи контраста между светлината и тъмнината, както във фотографски, така и в психологичен смисъл. Една оригинална изложба, в която публиката може и ще бъде поканена да участва активно.

За седма поредна година ще бъде представена груповата изложба „Разкриване“ на студенти от магистърска програми по фотография към Нов български университет.

„Фотографският оригинал и художествените практики“ е заглавието на изложба на магистрите от  Националната художествена академия, която ще представи творби съчетаващи класически фотографски процеси с различни художествени похвати и съвременни артистични практики.

Към благородните фотографски процеси и по-точно мокър колодиев процес ще ни върнат оригиналните копия от изложбата „Светлина и сребро“  на Калин Костов.

Надежда Павлова